Gazdaság

Csok plusz: alig vállal valaki három gyermeket

  • A csokplusz-igénylők 58 százaléka mindösszesen egy gyermeket vállal.
  • 26 százalékuk két gyereket tervez.
  • Idén március 31-ig azok is igényelhették a csok pluszt, akiknél a gyermek már megszületett, ők adják az igénylők körülbelül 15 százalékát.
  • És mindössze egy százalék körül alakul azoknak az aránya, akik három gyereket vállalnak.

A hvg.hu tudósítása szerint Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője árulta el ezeket az eddig nem ismert statisztikákat, egy keddi sajtótájékoztatón.

A kormány deklarált célja a lakástámogatások gyerekvállaláshoz kötésével a gyermekvállalás ösztönzése, ugyanakkor az OTP-nél tapasztalt vállalások alapján a csok plusz ehhez a célhoz nem igazán járul hozzá, még úgy sem, hogy az egy vagy két (új) gyereket vállalók között biztosan akadnak olyanok, akiknek van már gyerekük.

A csokplusz-igénylők 36 százaléka 30 év alatti, 57 százalékuk 30–39 év közötti és 7 százalékuk 40 év fölötti – ismertette a banknál tapasztalt arányokat a szakember.

Kasziba Erika szerint egyes vevők kivárnak, remélve a kormány által a bankoktól kért, 5 százalékos THM-plafon által nyújtott kedvezményes kamatokat, míg mások még idén szeretnék megvalósítani lakásvásárlásukat. A referenciakamatként szolgáló, legalább 10 éves futamidejű állampapírok hozama 6 százalék felett stabilizálódni látszik, ami nem biztosít nagy teret az 5 százalékos THM-plafon alatt nyújtható hiteltermékeknek, ezért

mindenkinek érdemes megfontolni, hogy mikor szálljon be egy lakásvásárlásba.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik