Nagyvilág

Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreába vezető utakat a demilitarizált övezetben

AFP
AFP

Észak-Korea felrobbantotta a kommunista államot Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén; a lépésre a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel válaszolt – közölte kedden a dél-koreai hadsereg.

A robbantások előzménye, hogy Phenjan állítása szerint Dél-Korea pénteken Észak-ellenes politikai propagandaanyagokat szétszóró drónokat reptetett az észak-koreai főváros légterébe. Kim Dzsongun észak-koreai vezető „az ellenség súlyos, Észak-Korea szuverenitását sértő provokációja miatt” hétfőn összehívott biztonsági tanácskozáson azonnali katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Kim Dzsongun vasárnap „szörnyű katasztrófával” fenyegette meg Dél-Koreát abban az esetben, ha további drónokat észlelnek az ország légterében. Noha Szöul nem ismerte el, hogy drónokat küldött volna északra, arra figyelmeztette Phenjant, hogy súlyos választ ad arra, ha polgárainak biztonságát veszélyezteti.

Phenjan a múlt héten jelentette be, hogy teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasútvonalakat és megerősíti a határ saját oldalán lévő területeit, válaszul a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben. Az állami média szerint az intézkedések célja a nemzetbiztonság védelme és a háború megelőzése, noha a jelentős katonai őrizet alatt álló határzónában már évek óta nem zajlott forgalom a két ország között. A 2000-es években, az enyhülés, illetve a békés együttélés szándékának kölcsönös gesztusaként a két országot két közúttal és két vasúti pályával kötötték össze újra, ám az északi állam nukleáris fegyverkezésével és fenyegető retorikájával ismét hanyatlásnak indult viszony miatt a kapcsolattartás ezen kísérletét is felfüggesztették.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik