Nagyvilág

Olaszország elkezdte a bevándorlók albániai táborokba szállítását

Adnan Beci / AFP
Adnan Beci / AFP

Lampedusa szigetéről elindították az első bevándorlócsoport átszállítását az Albániában létesített táborokba, közölte a római belügyminisztérium hétfőn. Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállítja az első csoportot az Albániában pénteken megnyitott táborokba.

Az MTI szerint a csoportban csak férfiak vannak, köztük egyiptomi és bangladesi állampolgárok is. Utóbbi államokat az olasz külügyminisztérium idén májusban nyilvánította biztonságos országoknak. Ők az utóbbi napokban érkeztek a földközi-tengeri migrációs útvonalon.

Az olasz parti őrség először Lampedusára kísérte őket, ahol gyors azonosításon estek át, majd a szigeten a haditengerészet hajójára vezényelték át őket. A velük érkezett nők, gyermekek, betegek Lampedusán maradtak. Családtagokat nem választottak el egymástól.

Az albániai Shengjinbe érkezve a férfiakat az Olaszország által létesített táborban helyezik el, ahol ismételt ellenőrzésen esnek át, és nemzetközi védelem iránti kérelmüket is jelezhetik.

Adnan Beci / AFP

Az Albánia területén található, de olasz hatáskörbe tartozó táborban az Olaszország területén gyakorolt jogi eljárás érvényes, vagyis a határállomásként és regisztrációs pontként (hotspot) működő táborban elhelyezett személyek feltartóztatását a római idegenrendészet rendeli el, amit negyvennyolc órán belül az illetékes római bíróságnak kell megerősítenie. A menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe.

Shengjinből az embereket a nem messzi Gjaderbe szállítják át, ahol különválasztják a menedékkérelemre jogosultakat a kiutasítandóktól. Előbbiek számára nyolcszáz, utóbbiaknak négyszáz helyet biztosítottak. Gjaderben húszfős börtönt is építettek.

A Shengjinben és a Gjaderben létesített táborok zárt központok, az emberek nem hagyhatják el azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik