Gazdaság

Nagy Márton bejelentései: rászállnak az Airbnb-re és a borravalóra, több rendőrt küldenek a bulinegyedbe

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az új 14+2 pontos turisztikai akciótervvel a kormánynak az a célja, hogy a bürokráciacsökkentés mellett a turisztikai ágazat versenyképességét növelje – ezt mondta Nagy Márton gazdasági miniszter egy mai sajtótájékoztatón az Index tudósítása szerint.

Ezek lesznek azok a pontok:

  1. Fokozzák a rendőri jelenlétet a bulinegyedben. A járőrök számát 48-ról 58-ra emelik. Emellett egy új rendőrőrs létrehozása is tervben van.
  2. A rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályozás, így az Airbnb Budapesten szigorodni fog, ami adóemelést és moratóriumot vonhat maga után.
  3. Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása: a falusi turizmus erősítése érdekében lehetőséget biztosítanak a gazdasági épületek, például pajták szálláshelyként való hasznosítására.
  4. Szálláshelyeken üzemelő medencék személyes felügyeletének szabályozása. A 20 főnél kisebb kapacitású medencéknél általános felügyelet is elegendő lesz, például a wellnessrészlegek személyzete által, így nem lesz szükség úszómester alkalmazására.
  5. A készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása: a vendéglátóhelyek számára kötelező lesz a készpénzmentes borravaló lehetőségét biztosítani, amely a bankkártyás fizetési rendszerbe integrálható.
  6. Felszolgálási díj maximalizálása: a szervizdíjat 12 százalékban maximalizálják, elkülönítve a borravalótól. A borravaló közvetlenül a felszolgálóhoz kerül. A maximalizált szervízdíjnál pedig saját belátásunk szerint többet is adhatunk, de ez rajtunk múlik.
  7. Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása. A minimálbér 15 százalékáig (39 ezer forintig) támogathatják a hivatásturizmus keretében érkező vendégeket, például konferenciákon részt vevőket.
  8. Az állatkerti belépők adómentesen adhatóak lesznek béren kívüli juttatásként mint kulturális attrakció kategóriájába tartozó juttatás.
  9. Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása, hogy csak megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek végezhessék ezt a munkát.
  10. Az idegenvezetők számára rendszeres továbbképzést vezetnek be, hogy frissítsék és bővítsék tudásukat.
  11. A SZÉP-kártyát digitálisan integrálják a mobiltelefonokba, így a plasztikkártya nélkül is könnyedén használható lesz.
  12. Az éttermek parkolási követelményeit felülvizsgálják, és indokolt esetben felmentést biztosítanak az ilyen típusú elvárások alól.
  13. Az NTAK-attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében: olyan turisztikai látványosságok, mint a Parlament vagy a Bazilika, részét képezhetik a jövőben az NTAK-rendszer bővítésének.
  14. Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata: a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér fejlesztése érdekében a CO2-adót 2025. január 1-jétől eltörlik, ezzel támogatva a repülőtér versenyképességét.
  15. Az élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódóan a vendéglátóhelyek számára szakmai útmutatókat készítenek, amelyeket a hatóságok fognak ellenőrizni.
  16. A termálvíz kísérőgázának szabályozása.
Kapcsolódó
Nagy Márton azt kérte a bankoktól, vigyék 5 százalék alá a lakáshitelek THM-jét
És biztosítsák a borravaló adómentességének technikai feltételeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik