Kultúra

Hét év után újra Magyarországra jön az Offspring

Helle Arensbak / Ritzau Scanpix / AFP
Helle Arensbak / Ritzau Scanpix / AFP
Jövő októberben lépnek fel.

Az Offspring hét év után, jövőre visszatér Magyarországra, a világhírű, kaliforniai punk-rock csapat 2025. október 31-én a fővárosi MVM Dome-ban ad koncertet. A zenekar múlt héten tette közzé legutóbbi albumát, Supercharged címmel, amelyet a most bejelentett The Offspring: Supercharged Worldwide in ’25 című, világkörüli turné keretében népszerűsítenek – közölte a szervező Live Nation hétfőn az MTI-vel.

Az Offspring 1984-ben alakult, a kaliforniai Garden Grove-ban. Eddigi negyvenéves pályafutásuk során tizenegy stúdióalbumot adtak ki, a szintén kaliforniai Green Dayjel és Ranciddel együtt nekik tulajdonítják, hogy a kilencvenes években ismét népszerűvé vált a rockzene. A csapat az évek során több mint 40 millió lemezt adott el világszerte, ezzel az egyik legnagyobb eladást produkáló rockzenekarrá vált. A zenekar múlt héten kiadott lemeze, a Supercharged agresszív, de dallamos, jellegzetesen dél-kaliforniai, mégis univerzális anyag. A Bob Rock produceri munkájával készült tíz dal a dél-kaliforniai punkszíntér születésében meghatározó szerepet játszó Offspringet ereje teljében mutatja. A frontember, Dexter Holland dalszövegei élesek, számos történetet saját életéből merített. Az Offspring idén ünnepelte harmadik lemeze, a világszerte hatmillió példányban fogyott Smash megjelenésének 30. évfordulóját. Az 1998-as, Americana című albumból 15 milliót adtak el.

Az Offspring először 2008-ban járt Magyarországon – akkor a VOLT Fesztiválon –, később játszott a Szigeten és a Fezenen is, legutóbb 2018-ban, a budapesti Tüskecsarnokban lépett fel. Az együttes továbbra is járja a világot, megszólítva a fiatalabb generációkat is, amelyeket ugyanaz a szorongás és agresszió jellemez, amelyre az Offspring zenéje épült. Tavaly a Queen gitárosa, Brian May, valamint Ed Sheeran is csatlakozott hozzájuk a színpadon különböző koncerteken, Sheeran Offspring-tetoválását is megmutatta.

Holland énekes-gitáros a Dél-kaliforniai Egyetemen (USC), molekuláris biológiából szerzett doktori címet, disszertációját a HIV-kutatásból írta. Emellett profi pilóta, okleveles repülésoktató, aki önkéntesként vállal orvosi betegszállító repüléseket. Saját csípősszósz-gyártó céget is vezet, a Gringo Banditót. Az Offspringben mellette Noodles (gitár, vokál), Todd Morse (basszusgitár, vokál), Jonah Nimoy (gitár, billentyűs hangszerek, vokál, ütőhangszerek) és Brandon Pertzborn (dob) szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik