Tudomány

Annyit gyakorolt a breaktáncos, hogy dudor nőtt a fejére

Halfdark / Getty Images
Halfdark / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy breaktáncos esetét mutatják be, akinek a sok pörgéstől dudor nőtt a feje tetejére – írja a Live Science.

A gömbölyded szöveti elváltozást sebészeti úton kellett eltávolítani, miután érzékennyé vált és hajhullást okozott.

Az ilyen dudorok nem ismeretlenek az orvosok számára, máskor is megfigyeltek már hasonlót breaktáncosoknál, igaz, az eseteket meglehetősen ritkán dokumentálják. A szakemberek az új publikációban arra hívják fel a figyelmet, hogy műtéttel sikeresen kezelhető az állapot.

A fejen való pörgés köztudottan a breaktánc egyik látványos eleme. A most bemutatott, a 30-as évei elején járó páciens 19 éven át gyakorolta a mozdulat különböző formáit. Saját elmondása alapján hetente ötször nagyjából 1,5 órát edzett, ez alatt 2–7 percig érte közvetlen nyomás a fejét.

A férfi idővel felfigyelt a dudorra. A jelenség egyben hajhullással is járt, az elmúlt öt évben pedig az elváltozás megnőtt és érzékennyé vált. A pukli kellemetlen volt, ám a páciens folytatta a fejen pörgést.

Az orvosok a vizsgálat során megállapították, hogy a dudoron lévő bőr könnyedén elmozdul, ami arra utal, hogy az elváltozás a bőr és a koponya közé szorult. A fejszerkezet elemzése megerősítette ezt, ahogy azt is, hogy a dudor feletti bőr és az alatta lévő csont megvastagodott, az operáció során ezeket is kezelték.

A hasonló elváltozásokat eddig kevéssé kutatták, a szakirodalom alapján azonban jellemzőek a fejen pörgést gyakorlókra. Az adatok azt mutatják, hogy a mozdulatot heti legalább három alkalommal fejlesztő táncosoknál megnő a hajhullás kockázata. A haj elvesztése nem mindig jár dudorral, de ilyen elváltozás is felléphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik