Élő Nagyvilág

Zelenszkij szerint Észak-Korea már katonákat is ad az oroszoknak az Ukrajna elleni háborúhoz

Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP
Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP

30 ezer embert evakuáltak az oroszok az Ukrajnával határos területekről

30 415 főt, köztük csaknem nyolcezer gyereket evakuáltak Oroszországban az Ukrajnával határos területekről bombázás és egyéb támadások miatt – közölte Oroszország emberi jogi biztosa, Tatjana Moszkalkova az Argumenty I Fakty című lapnak adott interjújában. A Reuters által szemlézett cikkben arról is beszélt a biztos, hogy az evakuáltakat ideiglenes befogadó központokban helyezték el, szerte Oroszországban.

Az ukránok az orosz támadásokra reagálva augusztusban behatoltak a kurszki régióba, több tucat településen átvették az irányítást. Moszkalkova szerint több mint 1000 orosz kurszki lakos hollétéről nincs információjuk, szerintük őket az ukrán erők foghatták el.

Csaknem tizenegyezren érkeztek Ukrajnából vasárnap Magyarországra

Az ukrán–magyar határszakaszon 5268-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5592-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Zelenszkij azzal vádolja Észak-Koreát, hogy katonákat küldött Oroszország megsegítésére

Egyre növekvő szövetséget lát Volodomir Zelenszkij Oroszország és Észak-Korea között – közölte vasárnap esti beszédében az ukrán elnök. Mint mondta, a Kim Dzsong Un diktátor vezette ország már fegyverek mellett katonákat is biztosít Putyin háborújához – írja az Al Jazeera. Az ukrán elnök szerint erre reagálnia kell Ukrajnának és a szövetségeseinek, egyúttal újra a katonai támogatás növelését szorgalmazta.

Múlt héten már a dél-koreai védelmi miniszter, Kim Yong-hyun is arról beszélt, hogy szerinte nagy a valószínűsége, hogy Észak-Korea katonákat küld a frontra. Továbbá azt is valószínűsítette, hogy igazak a hírek, miszerint észak-koreai tiszteket öltek meg az oroszok által megszállt területek elleni támadásban.

Oroszország „álhírnek” minősítette a megjegyzéseket.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2023 szeptemberében látogatást tett Kelet-Oroszországba, ahol megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin elnökkel, valamint katonai bázisokat és fegyvergyárakat látogatott meg. Putyin ezután júniusban Phenjanba utazott, ahol 24 év után először járt, ekkor Kim Dzsong Un „teljes támogatását és szolidaritását” ígérte Oroszország ukrajnai háborújában.

Olvasói sztorik