Sport

Korszakos futással döntötte meg a női maraton világrekordját a kenyai atléta

Michael Reaves / Getty Images
Michael Reaves / Getty Images

Ruth Chepngetich korszakos idővel nyerte meg a Chicago Marathont, és ezzel új világcsúcsot állított fel.

A 30 éves kenyai futó 2:09:56 órás idővel szakította át elsőnek a célszalagot, és ezzel az első női atléta lett, aki bement 2:10 alá a maratoni távon, valamint közel két percet javított az eddigi világrekordon, amelyet az etióp Tigist Assefa tartott 2023 szeptembere óta 2:11:53-mal.

Saját legjobbján pedig több mint négy percet, mert az egyéni csúcsa 2:14:18 volt, amit a 2022-es Chicago Marathonon futott, amelyet szintén megnyert.

„Ez volt az álmom és most valóra vált. Nagyon hálás vagyok” – mondta a célban a kenyai futó. Chepngetich gyakorlatilag a rajttól óriási iramban futott, stabilan 15 perces öt kilométereket teljesített és már a féltávnál jelentős előnye volt vetélytársaival szemben. A táv 2019-es világbajnoka a folytatásban sem lassított és az utolsó kilométerekhez érve már szinte biztosnak tűnt a rekordjavítása, az egyedüli kérdés a hajrára csak az maradt, hogy képes lesz-e 2:10-en belülre kerülni.

Végül négy másodperccel sikerült áttörnie a korábban nők számára szinte elképzelhetetlennek tűnő határt.

Az újdonsült világcsúcstartó teljesítményéről mindent elmond, hogy a férfiakkal közösen futott versenyben tizedik futóként ért célba.

A nők között az etióp Sutume Asefa lett a második 2:17:32 órás eredménnyel. Chepngetich 2021 és 2022 után harmadszor nyerte meg a világ egyik legrangosabbjának számító chicagói versenyt. A férfiaknál a szintén kenyai John Korir győzött 2:02:43 órás eredménnyel.

Tavaly a férfiaknál született világcsúcs Chicagóban, ahol az ugyancsak kenyai Kelvin Kiptum 2:00:35 órával győzött. Kiptum négy hónappal csúcsfutása után edzőjével együtt autóbaleset áldozata lett. A rajt előtt a szervezők és az 50 ezer fős mezőny tagjai rövid gyászszünettel emlékeztek meg a kiváló futóról.

Kapcsolódó
Úgy futott, mint soha senki – legendának született a tragikusan fiatalon meghalt Kelvin Kiptum
A kenyai lehetett volna az első, aki két órán belül lefutja a maratoni távot. 24 évesen azonban egy tragikus autóbalesetben életét vesztette ő és edzője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik