Tudomány

Időjárás: már két nyári nap volt októberben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A meteorológiai definíció szerint nyári napról akkor beszélhetünk, ha a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 fokot – írja az Időkép.hu. Ez októberben már két alkalommal megtörtént. Október 8-án, kedden a közeledő hidegfront előoldalán erős déli áramlás alakult ki térségünkben, ami szinte nyáriasan meleg levegővel árasztotta el a Kárpát-medencét, a hőmérséklet pedig meghaladta a 25 Celsius-fokot.

Csütörtökön, október 10-én a Kirk exhurrikán hidegfrontja előtt kialakult erős délies áramlásnak köszönhettük a nyárias meleget, a déli országrészben 27, 28 fokot is mutattak a hőmérők. Így aztán

az idei október már két nyári napot hozott.

A folytatás ennél hűvösebb lesz, a Kiderül.hu előrejelzése szerint szombaton gomolyfelhők zavarják a napsütést, különösen a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegységben meglevő összeáramlás mentén. Csapadék azonban nem várható, az északias szél az északkeleti tájakon még megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között várható, késő estére 7 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap északon egy hidegfront érinti térségünket, ám a megerősödő légmozgáson kívül más nem fogja jelezni az átvonulását. Csapadék nem valószínű, A délnyugati szél többfelé megélénkül, majd délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és átmenetileg nagy területen megerősödik a légmozgás. A csúcshőmérséklet 15 és 22 fok között várható.

Kapcsolódó
Tényleg hurrikánok vették célba Magyarországot?
Valóban két hurrikán „maradéka” befolyásolja hazánk időjárását, utánuk pedig nyugodt, szép idő következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik