Belföld

Gyurcsány négy pontja, amely összeköti Orbán Viktort és Magyar Pétert

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A választás egy figyelmeztető jel volt, hogy nem annak látnak bennünket, amik valójában vagyunk – mondta Gyurcsány Ferenc a Telexnek adott interjújában. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint evidensnek gondolták, hogy ők a kormánnyal legélesebben szembenálló ellenzéki szereplő, aztán felbukkant „egy új hangú szereplő” és pillanatok alatt abba a percepcióba tolta a DK-t, hogy hát ezek rendszerkonform urak és hölgyek.

A politikus szerint az, hogy változik a DK politikája, tetten érhető például a Kövér Lászlóval folytatott csörtéjén a parlamentben, vagy a keddi konfrontációjára az Európai Parlamentben. – Ennek a történetnek a része az is, hogy elmondjuk a fiatalabb korosztálynak, hogy Gyurcsány alatt jobb volt – mondta. Visszaemelik a politikai palettába azokat az akciókat, amik a párt alapításakor, a virrasztások, éhségsztrájk idején megvoltak.

Gyurcsány kijelentette, hogy

a kormány az alkotmány tartalma szerint törvénytelen, mert a magyar választójog nem szabad, és nem tesz lehetővé igazságos választást.

Azzal kapcsolatban, hogy a törvénytelen helyett most árulónak minősítik a kormány, a DK-elnöke arról beszélt, hogy „fejbevágó, önleleplező az a szöveg, ami Orbán Viktor politikai igazgatójának szájából hangzott el”. Szerinte a miniszterelnök minden bizonnyal elvesztette a szuverenitását, és ennek az első nyilvános beismerése Orbán Balázstól jött, aki kifejtette, hogy nem érdemes ellenállni egy orosz agressziónak.

A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy meglehetősen sok adat van már arról, kijelenthessük, „a sokat szidott Gyurcsány-kormány alatt könnyebb volt az élet”. Hozzátette, az lenne jó a hazának, ha olyan értékek és elvek mellett működne, mint amit ők képviselnek, függetlenül attól, hogy hány százalékon áll a DK.

Arra a kérdésre, hogy 2010 óta nem az üzenik-e választók, hogy nem kérnek Gyurcsányból, a politikus így felelet: „szerintem nem. Intellektuális és politikai silányság az ellenzék sikertelenségét Gyurcsány létezésével megmagyarázni”.

Magyar Péter politikai sikere kapcsán kifejtette, a szavazók

valójában nem a Tisza Pártot támogatták, hanem a status quo pártjaival szemben szavaztak. Magyar Péter jó időben volt jó helyen, de továbbra is van sok százezer választó, aki nem hajlandó rá szavazni.

Közölte: „ha egypártrendszer van ellenzékben, akkor egypártrendszer lesz abból kormányon is”. Szerinte Orbán és Magyar között nincs nagy különbség

  • az Európához,
  • a jogállamisághoz,
  • az oroszokhoz való viszonyban,
  • és mindketten ellenségnek tekintik, ha valaki kritikus velük szemben.

Kijelentette ugyanakkor, hogy ő soha nem mondott mást, mint hogy mi mindenkivel keresik az együttműködést, aki Orbánnal szemben áll. Soha nem változott ebben a DK álláspontja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik