Belföld

Orbán Viktor: Vérgőzös állapot uralkodott az Európai Parlamentben, néhány lángos és tasli le is esett

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTVA
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTVA

Orbán Viktor szerda délelőtt az Európai Parlament ülésén ismertette a magyar uniós soros elnökség programját, és arról beszélt, Európának változnia kell. A kormányfőt a bizottság elnöke, és a Néppárt vezetője is keményen bírálta, illetve Magyar Péterrel is szócsatája volt. A történtek után a Kossuth Rádiónak adott interjút a miniszterelnök.

A vita kapcsán a politikus kifejtette, érdekes helyzet alakult ki, mert miközben egy kiváló programot tettek össze a magyar szakemberek, és színvonalas vita lehetett volna gazdasági, versenyképességi, migrációs kérdésekről, a zöld átmenetről, addig partnerei vérgőzős állapotban voltak és „nekünk rontottak”.

Ha tízen jönnek az emberre, az a rock and roll

– mondta. – Gondoltam, hogy el is engedem a fülem mellett, de annyian jöttek és olyan durván, hogy baleknak tűntem volna, ha nem reagálok – tette hozzá.

Néhány lángos és tasli le is esett, mindenki megkapta a magáét,

igyekeztem megvédeni Magyarországot. Orbán azt mondta, azt hitte, Európába azért intelligensebb emberek vannak, „de a fenét, a béka segge alatt van az egész, csak a gyűlölet, csak a támadás”.

Megpróbálta megfejteni, hogy miért is történt mindez. Számára az rajzolódott ki, hogy a bizottsági elnök és a néppárti elnök bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt és azt is, hogy kit szeretnének. A leendő brüsszelita kormánytól (amely értelmezése szerint vagy egy Tisza Párt vezette vagy egy DK-s kabinet lenne) pedig azt várják, hogy

  • szálljunk be a háborúba Ukrajnában, szállítsunk fegyereket,
  • hogy támogassuk az uniós migrációs politikát,
  • töröljük el a családvédelmi törvényeket, és
  • szálljunk be a gazdasági-kereskedelmi háborúba.

Na de nem oda Buda – mondta Orbán, aki szerint a magyar emberek nem ezt akarják.

Az első és legfontosabb dolog, hogy én bejelentettem az ellenállást.

– Ők kereskednek az oroszokkal titokban – mondta a politikus, aki szerint ha csatát akarnak, akkor beszélni kell erről.

A schengeni zóna országainak szerinte találkozni kell, de nem az európai fórumokon keresztül, és ott kell döntést hozni a migrációról. Ki kell hagyni a bizottságot, az érintett állam- és kormányfőknek kell döntést hozniuk – mondta, hangsúlyozva: ez a javaslatunk.

Orbán úgy látja, Európában az emberek elvesztették biztonságérzésüket, terrorral fenyegetik őket és az európai vezetők is kezdik felismerni, hogy tarthatatlanná vált a helyzet. – Egész Európa fordul, be fognak állni egy mirációellenes irányba – jelentette ki.

A versenyképesség kapcsán azt mondta, Magyarországnak saját magával kell foglalkoznia, és hetek óta ő ezzel is foglalkozik. Összeraktak egy gazdaságélénkítő akciótrervet, óriási lendületet fognak adni a gazdaságnak. Orbán Viktor 3-6 százalékos növekedést ígér a következő év első negyedévére. Az akciócsomag elemei:

  • Megfizethető lakhatás (kollégiumépítés, a bérlés támogatása, falusi házépít ési program).
  • Minimálbér és bérek emelése a szakszervezetekkel, munkáshitel.
  • Kisvállalkozók segítése, ahol méretnövekedést akarnak tőke- és hiteljuttatással, a program Demján Sándor után kapja nevét.

Ehhez a gazdaság belső növekedésére van szükség, de minden ki van számolva és meg van tervezve, a gazdasági miniszterrel ezt átbeszélték – jelentette ki. A témáról az emberekkel is konzultálnának, mert kell egy új egyezség.

A fogyasztásról szóló vitát nem tartja indokoltnak, egy okoskodó közgazdász ne mondja meg, hogy az emberek mit kezdjenek a pénzükkel, lehet valaki fogyasztani akar, más pedig a „cihába teszi a pénzét” – érvelt a kormányfő.

Orbán szerint óriási dolog, hogy átállították az országot az elektroautóiparra az akkumulátorgyárakkal, ez jelenti a jövőt, meg fog lendülni ez a szektor.

Kilátásaink fényesek

– zárta beszélgetést a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik