Nagyvilág europoli

Háborúnk az unióval: befeszültünk

Alain ROLLAND / EP
Alain ROLLAND / EP
Mindkét fél teljesen befeszült a magyar uniós forrásokról folyó tárgyalásokban, és a helyzet súlyosságát csak megmutatta, hogyan beszélt Orbán Viktorral a bizottság elnöke az Európai Parlamentben. A legtöbb ügyben lehetetlennek tűnik az előrelépés, miközben jelentős bírságot fizetünk és rengeteg pénzt veszíthetünk el. Az egyetlen előrelépés az egyetemek ügyében lehet, de ez is legkorábban az év végén.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben (EP) mutatta be a magyar soros elnökség programját. A bemutatót mindenki vitaként emlegette, ahol a kormányfő először került szembe Magyar Péterrel. Kettejük találkozójáról valóban születtek erős képek, de volt egy ennél fontosabb összecsapás is az EP-ben.

Az, hogy egy tagállam bemutatja a soros elnökségi programját, általában viszonylag unalmas attrakció. Ilyenkor a közös ügyek intézésének prioritásait sorolják fel, amelyekre az Európai Bizottság és a parlament képviselői sok dicsérettel és enyhe kritikákkal szoktak reagálni. Ebben a szituációban a soros elnökséget betöltő tagállam azt igyekszik megmutatni, hogy a közös érdeket szeretné képviselni, és képes is rá, mert kompetens és hatékony bürokráciája van.

Orbán is részben valami hasonlót szeretett volna bemutatni. Annak az európai államfőnek az imázsát vette fel, akit sokszor félreértenek, pedig régóta van a helyén, ezért pontosan látja azt, hogy milyen problémákkal küzd a kontinens. Például azzal, hogy csökken az unió versenyképessége. A két olasz európai államférfi, Mario Draghi és Enrico Letta jelentéseire hivatkozott, összekötve ezeket a saját, az unió működésével kapcsolatos kritikus véleményével.

De megérkezett a válasszal Ursula von der Leyen.

Azt láthatjuk, hogy az unió egyik kormánya az ellenkező irányba megy, egyre távolodva a közös piactól. (…) Hogy tud egy kormány több európai befektetést bevonzani, ha ezzel párhuzamosan diszkriminálja az európai cégeket és jobban adóztatja őket másoknál? Hogyan tud európai cégeket bevonzani, ha egyik napról a másikra exportkorlátozásokat vezet be? Hogyan bízhatnak az európai cégek egy kormányban, ha mondvacsinált indokokkal vizsgálja őket, visszavonja az engedélyeiket, ha a közbeszerzések nagy része egy kis csoporthoz megy? Ez bizonytalanságot teremt és aláássa a befektetők bizalmát. Eközben Magyarországot lehagyták a közép-európai szomszédai az egy főre jutó GDP-t tekintve. Magyarország az unió szívében fekszik, a gazdaságának is ott lenne a helye. A magyar embereknek élveznie kellene a közös piac előnyeit

– fogalmazott beszédében az Európai Bizottság újraválasztott elnöke. Az üzenet egyértelmű: el lehet játszani a tapasztalt államférfit, aki aggódik Európa gazdaságáért, de mindezt hiteltelenné teszi az, hogy az Európai Bizottságban is tudnak a Spar ügyéről, a külföldi kiskerekeskedelmi láncok extraadóztatásáról, Tiborcz Istvánról és Mészáros Lőrincről, az építőiparban alkalmazott exportkorlátozásokról, amelyek szintén nyugati érdekeltségeket érintenek (a cementgyárak felvásárlására az állam tett már kísérletet), és ők is látják, hogyan teljesít a magyar a lengyel, a román és a cseh gazdasághoz képest.

FREDERICK FLORIN / AFP Orbán Viktor hallgatja Ursula von der Leyent Strasbourgban az EP-ülésén október 9-én.

Ez a hangnem eddig ismeretlen volt az ilyen típusú meghallgatásokon. Raádásul Von der Leyen csak ezután hozta fel azt, hogy Magyarország továbbra is Oroszországtól veszi az energiát, és vonta kérdőre Orbánt amiatt, hogy a mögötte ülő politikai igazgatója, Orbán Balázs a megadásról értekezett egy esetleges orosz agresszió esetén.

Ehhez képest Manfred Weber kritikája nem tűnt annyira élesnek, pedig ebben is fontos mondatok hangzottak el. Az európai pártcsaládok általában igyekeznek direktben nem beleavatkozni a tagállamok politikájába,

az Európai Néppárt (EPP) vezetője viszont gyakorlatilag háborút hirdetett az Orbán-kormány ellen, és hitet tett Magyar Péter mellett.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik