Tudomány koronavírus

Az agy fontos irányítóközpontját támadhatja a Covid

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban a szakértők képalkotó technológiával vizsgálják, hogy miként hat a Covid-19 az agyra – írja az IFLScience. Az eredmények magyarázatot adhatnak számos olyan tünetre, amelyeket a betegek jóval a megfertőződés után is tapasztalnak.

Az adatok azt mutatják, hogy a betegség károsíthatja az agytörzset, amely a légzéstől a vérnyomásig számos létfontosságú testi funkciót irányít. Dr. Catarina Rua, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az agytörzsben és annak környékén zajló folyamatok meghatározóak az életminőség szempontjából. A régióban való gyulladást az apró méretek miatt eddig lehetetlen volt élő emberekben megfigyelni, a szakemberek ezért jellemzően a halál után tudták csak vizsgálni az elváltozásokat.

A világjárvány első napjaiban végzett boncolások arra utaltak, hogy az agy és a gerincvelő közötti határfelületet jelentő agytörzset súlyosan érintheti a koronavírus. A szakemberek által diagnosztizálásra használt MRI-k 1,5 és 3 tesla (T) közötti mágneses térerősséggel működnek, a 3 T-nél nagyobb erősség még mindig ritka, ami megnehezíti az elemzéseket.

A kutatók ezúttal két 7 T-s gépet is használhattak, ami lehetővé tette az agytörzsi gyulladások részletesebb megismerését. A vizsgálatba bevont 31 beteg mindegyike Covid-19-cel került kórházba a pandémia elején, mielőtt még lettek volna vakcinák. Mint sok más korai páciens, ők is elhúzódó tünetekről, így légszomjról, fáradtságról és mellkasi fájdalomról számoltak be.

A kórházból való elbocsátás utáni, 6,5 hónapos mediánidőpontban a felvételek gyulladásra utaló jeleket mutattak a nyúltvelőben, a hídban és a középagyban, az agytörzs ezen részei a légzésben játszanak szerepet.

Rua szerint eredményeik azt sejtetik, hogy a hosszan tartó tünetek a koronavírus okozta gyulladás következményei.

James Rowe, a csapat tagja szerint a mentális egészség szorosan összefügg az agy egészségével, és a legmarkánsabb immunválaszt mutató betegeknél magasabb volt a depresszió és a szorongás szintje. Elképzelhető, hogy az agytörzs gyulladása a mentális egészségre is kihat.

Noha a szakemberek kis mintával dolgoztak, az adatok így is megerősítik a korábbi boncolási eredményeket. A kutatók kiemelték: a nagy teljesítményű MRI-k használatát más betegségek vizsgálatára is fel lehetne használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik