Tudomány

Csökkentheti az agressziót ez az étrend-kiegészítő

Liubomyr Vorona / Getty Images
Liubomyr Vorona / Getty Images

Az agresszió sokaknál sajnos hétköznapi velejárója az életnek, egy friss tanulmány azonban rávilágított, hogy az erőszakos válaszreakciók száma jelentős mértékben csökkenthető olyan egyszerű étrend-kiegészítővel, mint a halolaj kapszula – írja a Science Alert.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói korábbi, kisebb tanulmányokra támaszkodtak az omega-3 zsírsavak agresszióra gyakorolt ​​hatásának tanulmányozása kapcsán. Metaanalízisükben 29 vizsgálatot elemeztek, amelyeknek összesen 3918 résztvevője volt. A vizsgálat során számottevő rövid távú hatást azonosítottak, ami az agresszió akár 28 százalékos csökkenését eredményezhette.

Ez igaz volt a reaktív (provokációra válaszul adott) és a proaktív agresszió (előre megtervezett viselkedés) tekintetében is.

Noha az agresszió és az omega-3 zsírsavak közötti kapcsolat pontos megállapításához hosszabb ideig tartó, és kiterjedtebb vizsgálatokra lesz szükség, a kutatás nagyban hozzájárult annak megértéséhez, hogy a halolaj tabletták és azok hatóanyaga milyen hatással lehet az agyra.

A kutatók szerint az már a vizsgálat előtt is ismert volt, hogy az omega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszhatnak a skizofrénia megelőzésében. Az eredmények hatására azonban úgy gondolják, a halolaj tabletták csökkenthetik a gyulladásokat az agyban, és hozzájárulhatnak az olyan agyi folyamatokhoz, amelyek segítenek az agresszió szabályozásában.

A kutatást vezető neurokriminológus, Adrian Raine szerint emiatt széles körben, az iskoláktól a börtönökig be kellene vetni ezeket a biztonságos, elterjedt étrend-kiegészítőket az étrendbe, így csökkentve az erőszakos cselekményeket. A szakember jelezte, az agresszív gyermekek szüleinek a terápia mellett a hal beillesztése az étrendbe is sokat segíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik