Belföld

„Ha nem fog eltávozni, a szentmisét befejezem” – félbeszakította a misét a pap Szatmárcsekén, mert az egyik haragosa megjelent a templomban

Megbotránkoztató jelenetek szakítottak meg egy múlt vasárnap tartott gyászmisét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szatmárcsekén. A misét celebráló Dobai Barnabás Ottó atya egy ponton ugyanis abbahagyta a misézést, amikor a falu egyik híve megjelent a tempolmban. A pap nem kertelt, felszólította a férfit, Haga Ferencet, hogy ne menjen be, hagyja el a templomot, ellenkező esetben véget vet a misének. Minderről videófelvétel is készült, amit a pap által elüldözni kívánt Haga Ferenc készített. A felvételen sok mindent nem lehet látni, a hang, így a pap által elmondottak azonban jól hallgatók.

„Haga Ferencet kérem, hogy ne jöjjön be… Vagy ő, vagy én… Ha nem fog eltávozni, a szentmisét befejezem” – hangzik el egészen pontosan.

A Magyar Narancs utánament a történetnek, és sikerült kiderítenie mindkét fél álláspontját, illetve motivációikat is. Annyi bizonyos, hogy régóta haragban van a két személy egymással, de az okok között mindketten mást említettek. Haga Ferenc szerint az atya azért pikkel rá, mert katolikus létére református nőt vett feleségül. „Az atya vallásgyűlölő, mert a református egyházat nem ismeri el mint hívő közönséget” – írta még korábban bejegyzésében a videót megosztó Haga Ferencné, míg férje úgy fogalmazott a Narancsnak, hogy az atya istentelennek tartja a reformátusokat. A lap megjegyezte, hogy Haga Ferenc és párja az asszony elhunyt másod-unokatestvérének két gyermekét neveli. Egyik kisfiú katolikus, a másik református. A férfi állítása szerint ez sem tetszik az atyának.

Hagáék, és a lap által megszólaltatott helyiek is kiemelték, hogy nincs meg az összhang a hitközösség és a pap között, korábban petíció is indult azért, hogy helyezzék át máshova az atyát.

A lapnak sikerült megszólaltatnia Dobai Barnabás Ottót is, aki elismerte, hogy régóta haragban vannak a férfival, aki felé mindezek ellenére kezdetben próbált szeretettel viszonyulni. Felemlegette, hogy a faluban többször lerománozták már (mivel Szilágysomlyón született), Haga Ferenc pedig szerinte más nem egyszer okozott botrányt a miséin, éppen ezért az sem először fordult elő, hogy kitiltotta a férfi a templomból. „Mise alatt felállt, és kiabált velem” – utalt egy korábbi esetre, a legutóbb történtekkel kapcsolatban pedig azt mondta, feljelentést akar tenni, mert a beleegyezése nélkül készítettek róla videófelvételt. Azt ugyanakkor határozottan tagadta, hogy a református hite miatt haragudna a férfira.

A legutóbbi misén történtek azért különösen kínosak a résztvevők számára, mert egy gyászmise kellős közepén történt az incidens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik