Nagyvilág

Legközelebbi elvtársának nevezte Kim Dzsongun a születésnapját ünneplő Putyint

Kremlin Press Office / Handout/Anadolu via Getty Images)
Kremlin Press Office / Handout/Anadolu via Getty Images)

72 éves lett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aminek alkalmával észak-koreai kollégája, Kim Dzsongun találta meg jókívánságaival, írja a BBC. A lap által hivatkozott Yonhap News szerint Kim a „legközelebbi elvtársának” nevezte Putyint.

„A találkozóink és a köztünk lévő elvtársi kapcsolatok pozitívan járulnak hozzá a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Oroszország közötti barátság alapjainak megszilárdításához” – tette még hozzá az észak-koreai vezető.

Moszkva és Phenjan viszonya az ukrajnai háború kirobbanása óta különösen elmélyült. Putyin Kimben találta meg egyik legelkötelezettebb külföldi szövetségesét, akivel az év elején egy megállapodást is aláírtak, vállala azt, hogy segítik egymást, ha bármelyik országnak agresszióval kell szembenéznie a jövőben – bár azt nem konkretizálták, hogy agresszió alatt pontosan mit értenek.

A születésnapi köszöntő mellett Kim Dzsongun azt is bejelentette, hogy Phenjan felgyorsítja a folyamatokat annak érdekében, hogy Észak-Korea nukleáris fegyverekkel rendelkező szuperhatalommá válhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik