Nagyvilág

„Ez egy szörnyeteg lesz” – pusztító erővel tart Florida felé a Milton hurrikán

Getty Images via AFP
Getty Images via AFP

Életveszélyes erejű hurrikánnal néz szembe Florida, írja a BBC.

A jelenleg 255 km/h-s maximális széllökésekkel előrehaladó Milton hurrikán a mexikói Yucatán-félszigetnél jár, és a Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) előrejelzése szerint katasztrofális erővel érkezhet meg az amerikai partokra.

A hurrikánt hétfőn rövid ideig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolták, majd valamelyest gyengült, és most a még mindig pusztító, 4-es kategóriába sorolható. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a későbbiekben visszaerősödik az 5-ös szintre.

A Milton hurrikán várhatóan szerdán csap le a sűrűn lakott Tampa városára, alig két héttel azután, hogy az államot a Helene hurrikán szele sújtotta.

Jane Castor, a város polgármestere keményen üzent a településen élőknek.

Dramatizálás nélkül mondhatom: ha úgy döntesz, hogy ott maradsz az evakuált területeken, akkor meg fogsz halni

– jelentette ki.

Floridában az elmúlt évek legkomolyabb evakuációs művelete zajlik. Ron DeSantis kormányzó figyelmeztetett, hogy minél előbb hagyja el mindenki a területet, mert az idő fogy.

Látnunk kell, hogy ez egy szörnyeteg lesz

– fogalmazott a politikus a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A benzinkutakon hatalmas sorok alakultak ki, több töltőállomáson már elfogyott az üzemanyag, a boltokból is felvásároltak szinte mindent az emberek. A közúti forgalom egyes területeken 90 százalékkal nőtt a megszokotthoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik