Belföld

Orbán Viktor öccsének cége íratott be vietnámiakat a pécsi egyetem életmentő tanfolyamára

Eddig 50 vietnámi állampolgárt íratott be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kétnapos életmentő tanfolyamára Orbán Viktor öccsének cége, a Multi Shoot Zrt. – állítja a Népszava, hozzá eljutott dokumentumok alapján. Orbán Áron vállalkozása a megállapodás szerint csoportonként nettó 30 ezer eurót, azaz 12 millió forintot fizetett az egyetemnek.

A lap szerint a Multi Shoot 20 fős csoportoknak szóló képzést rendelt „Citizen Life Saver” néven. A 2024 elején kötött megállapodásban a PTE Általános Orvostudományi Karának Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja vállalta, hogy hetente csoportot fogad az egyetemen és számukra két nap alatt 16 órás szakmai képzést adnak életmentésből, angol vagy magyar nyelven.

A Népszava megkeresésére az egyetem tanúsította, hogy az újsághoz eljuttatott szerződés valós és hogy két vietnámi csoport megkapta a képzést. A lap megszerzett egy másik iratot is, amely szerint a két csapat nem 40, hanem 50 személyből állt, és 2024. március 20-tól április 5-ig egy pécsi szállodában tartózkodtak. Egy Magyarország vietnámi konzulátusára küldött levél szerint a külföldi vendégek minden magyarországi költségét Orbán Áron cége állta – az iraton a „meghívólevél és nyilatkozat” kifejezés is szerepel.

Néhány nappal ezelőtt kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen a miniszterelnök öccse beszélget a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dáviddal, és Orbán Áron azt állítja, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz tartozó konzulok „blokkolják” a C-típusú vízumkérelmeit, amelyek rövidebb idejű, legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosítják tulajdonosaikat a schengeni térségben, és hogy olyan vietnámiaknak dobták vissza a kérelmeiket, akiknek a kinti cég előzőleg már jóváhagyta azt. Orbán Áron szerint ennek a hátterében egy B. Radosztina nevű üzletasszony áll, aki megfenyegette őt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik