Élő Nagyvilág

Az izraeli fegyverszállítások leállítását sürgette Emmanuel Macron

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Izrael válaszolni fog az iráni támadásra

Izrael válaszcsapásra készül Irán ellen, amely a közelmúltban kétszáz rakétát lőtt a zsidó államra – közölte szombaton az izraeli katonai szóvivő.

„Az, ahogy válaszolunk erre a gyalázatos támadásra, az általunk meghatározott módon, helyen és időben fog történni, a politikai vezetés utasításainak megfelelően” – mondta Daniel Hagari ellentengernagy egy sugárzott nyilatkozatban a Reuters jelentése szerint.

Hagari hozzátette, hogy az iráni támadásban érintett két légibázis teljes mértékben működőképes maradt, és egyetlen repülőgép sem sérült meg.

(The Guardian)

Az izraeli hadsereg megölte a Hamász két libanoni parancsnokát

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy libanoni katonai művelet során szombatra virradóra megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két magas rangú helyi tagját, köztük a libanoni műveletekért felelős Mohammad Huszeint.

A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban Libanonban. Libanoni biztonsági tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy péntek óta nem lehet kapcsolatba lépni Hásem Szafieddinnel, Haszan Naszrallah nemrégiben légicsapásban megölt Hezbollah-vezető lehetséges utódjával. Izrael csütörtök este nagyszabású légicsapást mért Bejrút déli elővárosaira, köztük arra az épületegyüttesre, ahol feltételezésük szerint Szafieddin tartózkodott. A mentők arról számoltak be, hogy a Danije előváros elleni folyamatos izraeli légicsapások miatt még nem tudták átvizsgálni a támadás helyszínét.

A támadás óta a síita Hezbollah nem tett említést Szafieddinről.

Nadav Sosani izraeli tábornok korábban azt közölte, hogy az izraeli hadsereg folytatja a csütörtök éjjeli légicsapás hatásának felmérését. Ő azt mondta, hogy a csapást a Hezbollah hírszerző központja ellen hajtották végre. Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban is intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra. A hivatalos közlés szerint az offenzíva célja az izraeliek tízezreinek visszajuttatása a Hezbollah által támadott észak-izraeli országrészben lévő otthonába.

A hadsereg közlése szerint a szárazföldi offenzíva kezdete óta kétszázötven libanoni fegyverest öltek meg, Izrael kilenc katonát veszített a harcokban. Egy ilyen csapásban halt meg a Hezbollah vezetője, Naszrallah is. A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából, közülük 374 ezren Szíriába.

A Hezbollahot támogató Irán külügyminisztere, Abbász Aragcsi szombaton – Libanon után – a szíriai fővárosba, Damaszkuszba látogatott, ahol tűzszünetet szorgalmazott Libanonban és a Gázai övezetben is. „Az izraeli rendszer csak az erő, a háború nyelvét ismeri” – szögezte le újságírók előtt, és „a nemzetközi közösség közbelépését” szorgalmazta, hogy „leállítsák ezeket a bűntetteket”.

(MTI)

Macron: Libanon nem lehet az új Gáza

Az izraeli fegyverszállítások leállítását sürgette Emmanuel Macron francia elnök.

„Úgy gondolom, hogy ma az a legfontosabb, hogy visszatérjünk a politikai megoldáshoz, hogy ne szállítsunk több fegyvert a gázai harcokhoz” – mondta Macron a France Inter televíziónak. „Franciaország nem szállít semmit” – tette hozzá a hét elején felvett interjúban.

Macron Izrael biztonsága szempontjából is hibának tartja a gázai háborút, és úgy gondolja, a tűzszünetre való felszólításaikat nem hallják meg.

Libanon nem lehet az új Gáza

– mondta Macron.

Az Egyesült Államok évente mintegy 3 milliárd dollár értékben szállít fegyvereket Izraelnek. Az amerikai külügyminisztérium egy májusi jelentésében kijelentette: „megalapozottan feltételezhető”, hogy Izrael a humanitárius jog normáival összeegyeztethetetlen módon használta a fegyvereket Gázában, ám a bizonyítékok nem elegendőek a fegyverszállítások blokkolásához.

Szeptemberben Nagy-Britannia közölte, hogy felfüggeszti az Izraelbe irányuló fegyverexportját, arra hivatkozva, hogy „egyértelműen fennáll a veszélye” annak, hogy az izraeliek a fegyvereket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel.

(Le Monde)

Sorra zárnak be a libanoni kórházak

Legkevesebb négy libanoni kórház függesztette fel a működését az izraeli bombázások miatt, miközben a Hezbollah azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 11 egészségügyi dolgozó halt meg az országban, írja a BBC.

Mindeközben az izraeli hadsereg péntek éjjeli közleményében arról írt, hogy a Hezbollah mentőautókat és egyéb orvosi járműveket használ arra, hogy harcosokat és fegyvereket szállítson. Figyelmeztettek egyúttal, hogy ezeket az autókat is célba fogják venni, ha fennáll a gyanúja, hogy katonai célokra használják.

A szlovákok hozták el a magyarokat Libanonból

A biztonsági szempontok miatt, minden evakuációs műveletről csak annak lezárultával tudunk beszámolni. Ez ma megtörtént, így most már kijelenthető, hogy augusztus után ma ismét sikeres műveletet hajtottunk végre, ezúttal szlovák barátaink segítségével

– írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton délután.

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal.

„A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak” – írta.

Hozzátette, korábban, augusztus elején már hoztak ki magyarokat a térségből, aminek köszönhetően azon állampolgárok, akik el szerettek volna jönni Libanonból, el tudták hagyni az országot a Honvédség gépével  Úgy folytatta, a közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt ismét felajánlották segítségüket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgár jelentkezett, így megállapodtak a szlovákokkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára.

Ezen együttműködés nem példátlan, hiszen mi is, amikor lehetőségeink engedik, minden esetben felajánlunk helyeket saját evakuációs járatainkon a szomszédos, valamint az európai uniós országoknak, akik rendre élnek ezen lehetőségekkel

– jegyezte meg.

Most azonban a szlovákok hozták el a magyarokat, akiknek evakuációját a bejrúti képviseletünk koordinálta, és a hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is egyaránt, megadva minden segítséget az állampolgárainknak közölte a miniszter.

A mai művelet sikeres volt, de sajnos a helyzet egyre csak súlyosbodik a Közel-Keleten, ezért hangsúlyosan arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy utazásai során lehetőleg kerülje el ezt a térséget a következő időszakban

– írta Szijjártó Péter.

Elérhetetlen a megölt Hezbollah-vezér feltételezett utódja

Péntek óta nem ad magáról életjelet Hashem Safieddine, aki nagy valószínűséggel a múlt héten Izrael által meggyilkolt Haszan Naszrallah utódja lenne, lett volna a Hezbollah élén.

A Sky News Arabia megkeresésére egy neve elhallgatását kérő libanoni tisztviselő azt mondta, hogy egyre kevesebb az esélye annak, hogy a terrorszervezet várományos vezetője túlélte a pénteki bejrúti légicsapást, ami feltehetőleg ellene irányult izraeli részről. Egy másik forrás egyenesen úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy bárki túlélte a támadást a város déli részén.

A New York Times úgy tudja, hogy Izrael a Hezbollah vezetőinek megbeszélését célozta, az egyeztetésen pedig ott volt Safieddine is.

Egyelőre kutatni sem tudnak utána a folyamatos izraeli csapások miatt.

Bár a Hezbollah próbálta felvenni vele azóta a kapcsolatot, péntek reggel óta elérhetetlen.

Megölték a Hamász parancsnokát Libanonban

A Hamász közölte, hogy egy izraeli csapás megölte egyik parancsnokát, feleségét és két lányát egy észak-libanoni menekülttáborban – egy olyan területen, amelyet korábban nem érintett a jelenlegi konfliktus. A The Guardian arról is ír, hogy robbanások sorozata hallatszott Bejrút déli külvárosai felett szombaton kora reggel.

Joe Biden szerint az izraeliek még nem jutottak döntésre egy Irán elleni katonai csapásról, de az amerikai elnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján azt mondta, Izraelnek nem az iráni olajlétesítményeket kellene célpontnak választania.

Az ENSZ elítéli a ciszjordániai menekülttábor elleni izraeli támadást

Az ENSZ pénteken „törvénytelennek” nevezte és elítélte az előző nap Izrael által egy ciszjordániai menekülttábor ellen intézett, tizennyolc ember életét kioltó légicsapást.

Ez a támadás az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott katonai jellegű műveletek során elkövetett törvénytelen erőalkalmazás aggasztó környezetébe illeszkedik, amelyek számos sérelmet okoztak a palesztinoknak és jelentős károkat idéztek elő az épületekben és az ellátó rendszerekben

– írta közleményében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a megszállva tartott palesztin területért felelős irodája. Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy az észak-ciszjordániai túl-karmi menekülttábor ellen a hadsereg és a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat által közösen végrehajtott légicsapás során likvidálta a Hamász iszlamista palesztin szervezet egyik helyi vezetőjét. 2000 óta az Izrael által 1967 óta megszállva tartott Ciszjordánia elleni csütörtöki légicsapásnak volt a legtöbb áldozata – közölte a palesztin biztonsági szolgálat egyik illetékese. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint „az izraeli biztonsági erők által Ciszjordániában végrehajtott – gyakran fölösleges, aránytalan, így törvénytelen – rendszeres és véres erő alkalmazásának újabb egyértelmű példájával állunk szemben”. Pénteken százak vettek részt Túl-Karmban az áldozatok nyilvános temetésén, közöttük több maszkot viselő, feketébe öltözött fegyveres. Izrael augusztusban már mért légicsapásokat Túl-Karmra és szárazföldi műveleteket is hajtott végre az Izraellel harcoló fegyveres csoportok elleni nagyszabású offenzíva keretében több város és palesztin menekülttábor ellen a megszállva tartott Ciszjordánia északi részében.

A Hamász Izrael elleni véres támadása kiváltotta gázai háború kezdete – október 7. – óta egyre fokozódik az erőszak egyrészt a palesztinok, másrészt az izraeli hadsereg és a telepesek között. A palesztin egészségügy-minisztérium szerint legkevesebb 701 palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve telepesek, míg izraeli hivatalos adatok szerint legkevesebb 21 izraeli katona halt meg palesztin támadásokban, illetve katonai műveletek során. A Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszám Brigádok megerősítette pénteken, hogy egyik parancsnoka, Zahi Jászir Oufi, valamint hét másik harcosa elesett a Túl-Karm elleni csütörtöki izraeli légicsapásban.

(MTI)

Olvasói sztorik