Tech

Fontos hazai fejlődés jön az elektromos autózás területén

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az elkövetkezendő években kizöldülhet a még elég foghíjas hazai töltőtérkép.

Megjelent az Elektromos gépjármű töltőállomások telepítése című pályázati felhívás, aminek hála a közeljövőben országszerte több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános elektromosautó-töltőállomások – írja a villanyautosok.hu.

A közel 28 milliárd forint keretösszegű pályázat hitelt és vissza nem térítendő támogatást egyaránt tartalmaz, és a vidéki „fehér foltok” töltővel ellátása mellett a napelemmel és energiatárolóval kiegészített töltőpontok telepítésére is ösztönöz.

MFB A fehér foltok kizöldítésére vissza nem térítendő támogatás is adható.

A kiírás keretében elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások pályázhatnak vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint többletforrásra. A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás például abban az esetben adható, ha a tervezett töltőállomás a felhívásban felsorolt, előnyben részesített járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik