Gazdaság

NGM-kérés volt az 5 százalék alatti lakáshitelkamat – ennyibe kerülhet kivárni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve maga Nagy Márton miniszter szeptember közepén arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM-szintjét szorítsák 5% alá. Eddig azonban nem volt eredménye a miniszteri a kérésnek. Még nem tudni, mikor érkeznek a „szuperolcsó” konstrukciók, ezért a money.hu szakértője kiszámolta, mennyibe kerülhet a kivárás azoknak, akik bármilyen oknál fogva nem lesznek ilyen hitelre jogosultak. A számításhoz figyelembe vették az ingatlanárak várhatóan átlagon felüli emelkedését is.

A lakáshitelpiac Magyarországon egyértelműen pörög, a jelenlegi, átlagosan 6,5–6,7 százalékos piaci lakáshitelkamatok mellett havi 100–120 milliárd forintos hitelkiáramlás látható. Ugyanakkor a hitelösszegek CSOK Plusz által elősegített megugrása is tetten érhető a lakáshiteleknél, mivel a kamattámogatott kölcsönből az átlagosnál jóval magasabb összeg is igényelhető a vállalt gyermekek száma alapján.

A portál szakértői szerint ez a tendencia torpanhat meg az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Bankszövetség egyeztetésének hatására, hiszen a racionális, tudatos hitelfelvevők jó eséllyel kivárják a kedvezőbb feltételeket, vagyis azt, hogy a THM-ek 5% alá csökkenjenek.

A bankok jellemzően a magasabb jövedelemmel rendelkezőknek adnak alacsonyabb kamatú lakáshitelt. Így az elváráshoz csatlakozó pénzintézetek jó eséllyel az 5 százalékos lakáshitelek esetében is meghatározhatnak egy megadott jövedelemszintet, emiatt pedig sokan kimaradhatnak ebből az ügyfélkörből

– vetítette előre a portál vezetője, Korponai Levente.

Ugyanakkor a felszabaduló visszafogott kereslet, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásának lehetősége, valamint a kiáramló állampapír pénzek együtt várhatóan felpezsdítik jövőre a lakáspiacot – több adásvétel történhet, és a lakások ára is tovább emelkedhet.

Hitelmatek

A portál egy példán keresztül érzékeltette, mi következhet.

  • Vegyünk egy 50 millió forintos ingatlant, amihez 20 millió forintos lakáshitelre van szükségünk.
  • Egy 20 millió forintos 20 évre felvett, 10 éves kamatperiódusú hitel havi törlesztője 142 961 forint a piacon jelenleg elérhető legjobb, 5,89 százalékos kamatú (THM 6,3%) ajánlat szerint.
  • 4,7%-os kamattal számolva ugyanekkora összegű hitel havonta nagyságrendileg 129 ezer forintos törlesztővel járna.

Ha viszont belevesszük a képletbe az ingatlanárak éves szintű, 6-7 százalékos emelkedését is (ami az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint 2025-ben az említett tényezők miatt még ennél is magasabb lehet), akkor a következő negyedévben, 2024 október és 2025 január között egy 50 milliós ingatlan esetében megközelítőleg 875 ezer forintos áremelkedés is történhet.

Vagyis,

  • amennyiben jogosultak leszünk az új hitelre, egy jövő januári hitelfelvétellel havonta akár 14 ezer forintot is spórolhatunk, de
  • ez a megtakarítás csak több mint 5 év múlva tudná kitermelni az év végéig bekövetkező lakásdrágulást.

Korponai Levente szerint fontos látni azt is, hogy a lakáshitel kamatokra hatással lévő jegybanki alapkamat jelenleg 6,5%, ennek mértéke elemzők szerint jövő év végére 5% körül lesz. Az óvatos kamatcsökkentés tehát folytatódhat az irányadó kamatnál, és mindez azt is jelentheti, hogy a széles körben elérhető lakáshitelkamatok is kedvezőbben alakulhatnak a jövőben. Ha pedig így lesz, akkor az idei tranzakció mellett döntők számára a hitelkiváltás elérhető megoldás lehet a hitelük kedvezőbbre cserélésére – tette hozzá.

Kapcsolódó
Nyugdíjguru: a kormány megadta a kegyelemdöfést a nyugdíjpénzeknek
A kabinet legújabb húzására rávetül a magánnyugdíjpénztári vagyon visszaállamosításának súlyos árnya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik