Belföld

Telex: Orbán Viktor öccséről szivárgott ki egy hangfelvétel, vízumügyekben próbálhatott intézkedni

A Telex több forrásból származó információi szerint egy kiszivárgott hangfelvételen Orbán Viktor öccse, Orbán Áron és a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dávid beszélget. (A hangfelvételt először a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali portál tette közzé.)

A Telex szerint a beszélgetés tartalma nem teljesen koherens és a Héjj által mondottak közül sok mindent nem lehet érthetően hallani, de az elhangzottak alapján nagyjából össze lehet rakni, mi is Orbán Áron panaszának a lényege. Eszerint Orbán Viktor testvérének meggyőződése, hogy egy általa ellenlábasnak nevezett üzletasszony, B. Radosztina el akarja lehetetleníteni. Mindezt Orbán öccse arra alapozza, hogy állítása szerint a nő megfenyegette őt. Másrészt pedig azért gondolja így, mert állítása szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz tartozó konzulok „blokkolják” a C típusú vízumkérelmeit, amelyek rövidebb idejű, legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosítják tulajdonosaikat a schengeni térségben. Márpedig Orbán Áron meggyőződése, hogy B. Radosztina irányítja a vízumokat intéző konzulokat, sőt, az egész külügyminisztériumot is – legalábbis ezt fejtegeti Héjjnak.

Nekem a Viktor azt mondta, hogy azért jöjjek be, hogy beszéljük meg, hogy ki fenyegetett meg

– indokolta jelenlétét a Telex cikke szerint Orbán Áron.

Héjj válaszul arról kezd el beszélni, hogy B. Radosztina nevét először Orbán Árontól hallotta, korábban azt sem tudta, kicsoda ő. Majd azt mondta Orbán öccsének, hogy a C vízumokat leállították a kampányban. (Héjj feltehetőleg az önkormányzati- és EP-választás kampányára utalt, mivel a felvétel a szivárogtatók szerint 2024 májusában, tehát a kampány hajrájában készült.)

A Telex cikke szerint Orbán Áron azt kifogásolta, hogy olyan vietnámiaknak dobták vissza a kérelmeiket, akiknek a kinti cég előzőleg már jóváhagyta azt.

Orbán Áron tehát arra a következtetésre jutott, hogy mivel szerinte B. Radosztina fenyegette meg, ezért biztosan ő áll a vízumkérelmek blokkolása mögött. Azt is elmondta, hogy Orbán Viktor neki azt mondta: „a Rogán és a Radosztina nem dolgozhat együtt”, de Orbán Áron ennek ellenére úgy véli, hogy valószínűleg együtt dolgoznak. Igaz, azt, hogy valójában ki áll Radosztina mögött, Orbán Áron sem tudja, mert – ahogy ő fogalmaz – „még nem ért el odáig”.

A Telex cikke szerint

a Héjjal folytatott beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy Orbán Áron olyan ügyletekben érdekelt, amelyeknél fontos, hogy harmadik országból érkező állampolgárok C vízumhoz jussanak, ám ezt a tevékenységét a külügy szerinte blokkolja.

Orbán Áron egy cégről tesz említést, ami az ő cége. Ugyanezt mondja Héjj is, amikor bizonyos cégekről beszél, hozzátéve, hogy „inkluzíve téged” – azaz beleértve Orbán Áronék cégét. Utóbbi azért lényeges, mert a nyilvánosan elérhető cégregiszter szerint a miniszterelnök testvére sem nem tulajdonos, sem nem vezető tisztségviselő olyan cégben, amely abban lenne érdekelt, hogy vietnámi állampolgároknak magyarországi vagy schengeni vízumot szerezzen, esetleg harmadik országbeli állampolgárok munkaerő-közvetítésére legyen jogosult – írja a Telex.

A Telex a kiszivárgott felvétellel és annak tartalmával kapcsolatban kereste Orbán Áront, Héjj Dávidot, a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot, de választ senkitől sem kaptak. A Telex megkeresésére B. Radosztina azt állította, hogy semmi nem igaz abból, ami a hangfelvételen vele kapcsolatban elhangzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik