Belföld

Karácsony szívesen nyújtana békejobbot Vitézynek, ha nem akarnák levágni a jobb kezét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A főpolgármester a saját szempontjából áttekintette a pénteken felálló budapesti közgyűlésben rá váró helyzetet, ami a magyar demokrácia történetében egyedülállóan bonyolultnak ígérkezik.

Együtt tudna működni Vitézy Dáviddal, ha az előző ciklusban alpolgolgármestereként dolgozó Kiss Ambrust ismét kinevezhetné az egyik helyettesének – mondta Karácsony Gergely a Youtube-csatornájára feltöltött videóban csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt egy nappal.

„Ilyenkor kell egy kis idő, míg az ember tisztába jön saját érzéseivel” – mondta, hozzátéve, hogy a szoros fővárosi eredményt és a választási kampánnyal együtt járó konfliktusokat mostanra feldolgozta, de szüksége volt egy kis időre ahhoz, hogy az ellenfelei szemébe tudjon nézni. „Fölpörögtem, és az az energia, ami ahhoz kell, hogy ilyen kicsit nehezített pályán, de Fővárosi Közgyűlés munkáját elkezdjük, most megvan bennem” – tette hozzá a főpolgármester a testületben rá váró, a magyar demokrácia történetében egyedülállóan összetett helyzetre utalva.

A budapesti választók üzenetéből azt a következtetést vonta le, hogy sok mindent, ha nem is máshogy, de még bátrabban kell csinálni, mint az elmúlt öt évben.

Szerinte jó úton jár azzal, hogy zöld és szolidáris Budapestet szeretne építeni, de érti az emberek akaratát, ami arra utal, hogy ezt jobban kell csinálni.

Karácsony szerint a közgyűlés pénteki alakuló ülése azért kap ilyen kiemelt jelentőséget, mert a Fidesz megváltoztatta a választási szabályokat, ami miatt „volt egy kis ajtócsapkodás”, ugyanis a képviselők 80 százaléka kicserélődött. Meglepte, hogy a napokban Tarlós István is megkereste a főpolgármester-helyettesek kiválasztása kapcsán. Mint mondta, sok mindenben nem értett vele egyet, de tisztelte. Tarlós a beszélgetésük során azt mondta neki, hogy tartson ki, mert a főpolgármesternek joga, hogy megválaszthassa a közvetlen kollégáit.

Szerinte az elmúlt öt év pokoli nehéz volt, és az előző városvezetés rengeteget dolgozott, hogy egyáltalán legyen még mit vezetni, és mostantól több vita lesz a közgyűlésben, mint korábban.

Csanádi Márton / 24.hu

Az október 4-ei alakuló üléshez vezető időszakban egyértelműen a főpolgármester-helyettesek kinevezése okozta a legviharosabb összecsapásokat a közgyűlés szereplői között. Karácsony nemrég arról beszélt, hogy úgy látja, Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézybe, szerinte csak őt hajlandóak megszavazni helyettesnek, ő viszont azt akarja elérni a többi szereplő ezzel szembeni ellenszenve ellenére, hogy előbbi mellett Kiss Ambrus is mindenképp alpolgármestere legyen a folytatásban is. Vitézy Dávidék azóta azt javasolták, hogy rendezzék vissza a Karácsony Gergelyre ruházott közgyűlési hatásköröket. A főpolgármester ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a tisztségét több százezer budapestinek köszönheti, ami nagy felelősséggel ruházza fel, és amivel erős felhatalmazások is járnak.

„Nagyon magas teljesítményt nyújtottak a kollégáim, és erre akarok építeni a következő időszakban is.

Kiss Ambrus volt a jobbkezem, két főpolgármester-helyettest akartam, Kiss Ambrust és a szoros eredmény miatt Vitézy Dávidot, de mivel nincs 17 szavazat, amivel mindkettőjüket megválaszthatnánk, és a Tisza Párt az országos politikai stratégiából vezeti le a döntéseit, ezért elnapoltam a kérdést

– vázolta saját pozícióját az újraválasztott főpolgármester, hozzátéve, hogy Kiss a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként továbbra is ugyanazokat a feladatokat látja el, mint eddig. Így tehát más kérdések lesznek napirenden pénteken.

Elismeri Vitézy tudását, szívesen nyújtana békejobbot az egykori ellenfelemének, „de ha a politika le akarja vágni a jobb kezem, akkor ezt nem tudom megtenni”. Szerinte tudnának vele közösen dolgozni a város érdekében az „elmúlt időszak kemény mondatai” ellenére is.

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy már megvolt az első frakcióegyeztetés, ami szerinte jó hangulatú és konstruktív volt, és reméli, majd erősíti a bizalmat a szervezeti és működési szabályzat módosítása, egyes jogköreinek átadása a képviselőknek, bizottságoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik