Belföld

Orbán Balázs-hatás: lefóliázták a szovjet emlékművet a XVIII. kerületben

VARGA PÉTER
VARGA PÉTER

Lefóliázták Pestszentimrén a vasútállomás mellett álló szovjet katonai emlékművet. A vörös csillagos oszlopot és a mellette álló emléktáblákat szerda óta borítja fekete műanyag.

A fóliára ragasztott magyarázat szerint „az emlékmű annak állít emléket, amit minden magyar ember megvet és gyűlöl”: a szovjet csapatok a háború után nem felszabadítani jöttek, hanem bosszút állni, hosszú időre megszállták az országot, sok százezer magyart deportáltak haláltáborokba. És amikor 1956-ban a magyarok szembefordultak az elnyomókkal, tankokkal tiporták el a szabadságvágyat, és elüldöztek egymillió embert a hazájából.

A levelet Varga Péter írta, aki magánemberként jutott arra a következtetésre, hogy a szovjet emlékműnek már nem a kerület központjában, hanem szoborparkban lenne a helye.

Varga a 24.hu-nak azt mondta, régen tervezte, hogy egy akcióval megpróbálja felhívni a figyelmet az elnyomókat dicsőítő köztéri emlékművekre.

Ahogy az oszlopra is kiírtam, nem lehetünk olyan gyávák, hogy emlékművet állítsunk az elnyomóinknak

– mondta Varga, hozzátéve, hogy Orbán Balázs 56-tal kapcsolatos, elhíresült kijelentése nagy lökést adott a projekt megvalósításának.

Varga közölte, hogy hivatalosan is kezdeményezi az emlékmű elszállítását, addig viszont szándéka szerint újra és újra letakarja majd, ha a hatóságok megpróbálják eltávolítani az emlékoszlopról a fóliaborítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik