Gazdaság

Portfolio: a kormány tudatosan gyengítheti a forintot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A napokban ismét 400 körüli szintekre gyengülő forint/euró árfolyam kapcsán Madár István, a Portfolio.hu vezető makrogazdasági elemzője arra figyelmeztet, hogy a magyar gazdasági modell egyik fő eleme, hogy a versenyképesség-teremtés, a gazdasági problémák kezelésének legjobb eszköze a forintgyengítés.

Szerdán a forint euróval szembeni árfolyama benézett a 400-as szint fölé, csütörtök délelőtt pedig újfent e lélektani határ felett tartózkodott a kurzus. A gazdasági portál szerint az elmúlt napok forintleértékelődése mögött alapvetően a dollár erősödésének folyamata áll, de Magyarország-specifikus okai is lehetnek a gyengülésnek, ugyanis a magyar fizetőeszköz a lengyel zloty ellenében is történelmi mélypontra került. Ha a belső okokat keressük, érdemes figyelmet fordítani a kormányzat gazdaságpolitikai céljaira.

Madár István írásában pontokba szedte, hogy milyen érdekek fűződhetnek a forint gyengítéséhez:

  • Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés.
  • Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot.
  • Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést.
  • Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket.
  • Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése.
  • Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.
  • Egyszerűen egy régiós, konvergáló országnak nincs más választása, mint a devizája folyamatos gyengítése, a nemzeti vagyon, jövedelem leértékelése – ha sikeres akar lenni. Ha szeretne a régió éllovas gazdasága lenni. Ha a legmagasabb egy főre jutó GDP-t szeretné. Ha szeretné, hogy az egy főre fogyasztása ne az utolsó legyen a régióban. Ha a régiós szinten magas béreket szeretne fizetni.

Eközben tegnap a zloty árfolyama új történelmi csúcsra ment a forinttal szemben. Szegény lengyelek! – zárja sorai a vezető makrogazdasági elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik