Élő Nagyvilág

Netanjahu az Izrael elleni bombázásról: Irán nagyot hibázott, és megfizet érte

Wisam Hashlamoun / ANADOLU / AFP
Wisam Hashlamoun / ANADOLU / AFP
  • Irán ballisztikus rakétákkal lőtte Izraelt kedden. Szinte az egész országban szóltak a szirénák.
  • Az izraeli hadsereg szerint Irán körülbelül 180 bombát lőtt ki Izraelre.
  • A rakéták nagy részét megsemmisítette az izraeli légvédelem, ebben amerikai rombolók is segítettek.
  • Netanjahu izrael miniszterelnök szerint Irán nagyot hibázott, és megfizet érte.
  • Irán viszont még intenzívebb csapásokra figyelmeztet, ha Izrael válaszol bombázásra.
  • Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT az Izrael elleni iráni rakétatámadás nyomán.

Csaknem 80 repülőjáratot irányítanak át a közel-keleti konfliktus miatt

Csaknem 80 repülőjáratot kellett átirányítani kedden a közel-keleti konfliktus miatt – közölte a Times of Israel. Irán Izrael elleni rakétatámadása után négy Emirates-járat Budapesten szállt le, az óriásgépek Dublinból, Düsseldorfból, Nizzából és Prágából indultak Dubajba, ám Törökország felett visszafordultak a magyar főváros felé. A négy repülő fedélzetén több mint 1200 utas tartózkodott.

A keddi események miatt csaknem 80, főként Emirates, a British Airways, a Lufthansa, és Qatar Airways járatot kellett átirányítani, főként európai nagyvárosokba. A járatok átirányítása rendkívül látványos a FlightRadar24 térképén. A közel-keleti térség egy részén csak lézeng egy-egy repülő, Irán és Izrael térségében alig van repülőforgalom.

Két robbanás történt Koppenhágában az izraeli nagykövetség közelében

A dán rendőrség szerdán közölte, hogy nyomozást folytat két robbanás ügyében, amelyek Izrael nagykövetségének közelében történtek, Koppenhága északi peremén – írja az MTI.

Senki sem sérült meg, és a helyszínen előzetes vizsgálatokat folytatunk

– tudatta a koppenhágai rendőrség.

A tájékoztatás szerint azt vizsgálják, hogy az eset mennyiben függ össze a környéken található izraeli nagykövetséggel. A helyi média beszámolói szerint nagy kiterjedésű területet zártak le, és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki.

A nyomozók átfésülik a helyszínt, bizonyítékok után kutatva – jelentette a B.T. helyi bulvárlap.

Az izraeli nagykövetség egyelőre nem reagált a hírügynökségi megkeresésre. A rendőrség bejelentette, hogy hamarosan tájékoztatást ad a történtekről.

Izrael éjszaka ismét Libanont bombázta

Izrael legalább öt rakétacsapást mért Bejrút déli elővárosaira szerda hajnalban – közölte egy libanoni biztonsági forrás az AFP hírügynökséggel.

Mint a Guardian írja, hogy az izraeli hadsereg többször is evakuálási parancsot adott ki a városban lévő épületekben tartózkodók számára, figyelmeztetve, hogy Hezbollah-állásokat vettek célba.

A Reuters és az AFP tudósítói több robbanásról számoltak be, és legalább egy területen füst szállt fel.

Izrael a múlt hét óta többször is bombázta Bejrút déli elővárosait.

A Hezbollah azt állítja, visszavert egy izraeli behatolási kísérletet

A Hezbollah sikeresen visszavert egy izraeli gyalogos behatolási kísérletet Libanonba – áll az Irán által támogatott milíciacsoport közleményébe, amit a BBC szemlézett.

A harc szerda hajnalban tört ki, és akkor történt, amikor az izraeli erők megkíséreltek behatolni Adaisseh városába.

A közlemény kitér arra is, hogy a Hezbollah erői összetűzésbe kerültek izraeli katonákkal, és visszavonulásra kényszerítették őket.

Izrael még nem kommentálta ezeket az állításokat.

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre Gázában

Az izraeli légierő megtámadta a Hamász „parancsnoki és irányítási komplexumát” Gázában, amelyet korábban középiskolaként használtak – közölte az izraeli hadsereg (IDF) X-en.

A BBC azt írja, a közlemény a hadsereg közleménye szerint az egykori iskolát a Hamász arra használta fel, hogy támadásokat tervezzen Izrael ellen.

A Reuters a Wafa palesztin hírügynökségre hivatkozva azt írta közben, hogy külön-külön legalább kilenc ember életét vesztette, és 20-an megsebesültek egy izraeli légicsapásban, amelyet egy iskola ellen követtek el. Az intézményben lakóhelyüket elhagyni kényszerültek menekülteket szállásolták el Gázában. A BBC szerint nem egyértelmű, hogy a jelentés ugyanarra az iskolára vonatkozott-e.

Kedd este a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje is összeült

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A testület, melynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit. Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről – közölte Havasi Bertalan.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT az Izrael elleni iráni rakétatámadás nyomán

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán.

Mint az MTI írja, a tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják. Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza.

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett.

Netanjahu izraeli miniszterelnök megtorlást ígért

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán támadása kudarcot vallott, és szerinte nagy hibát követtek el, amiért meg fognak fizetni. A CNN tudósítása szerint azt mondta:

Az iráni rezsim nem érti az önvédelem iránti elhivatottságunkat, valamint az elhivatottságunkat az iránt, hogy visszavágjunk az ellenségeinknek.

Hozzátette: „Kitartunk saját szabályunk mellett: aki megtámad minket, azt megtámadjuk”.

Olvasói sztorik