Élő Nagyvilág

Irán rakétákat lőtt Izraelre, lövöldözés történt Tel-Avivban

Menahem Kahana / AFP
Menahem Kahana / AFP

Az iráni legfelsőbb vezető föld alatti rakétakészletekről, és közeli végső győzelemről posztolt

Maszúd Peszeskján iráni elnök „határozott válaszként” üdvözölte a rakétatámadást, amivel szerinte az „izraeli agresszióra” válaszoltak. Peszeskján – aki az iráni politikai rendszerben mérsékeltnek számít – az X-oldalán azt írta, hogy a csapás az iráni érdekek és állampolgárok védelmében történt, és arra figyelmeztetett, hogy a keddi támadás az erejüknek csak egy része volt.

Ali Hámenei iráni legfőbb vezető az izrael elleni támadás után héber nyelven azt írta ki szintén az X-re, hogy „Isten segítségével a felkelési front csapásai erősebbek és fájdalmasabbak lesznek a cionista rezsim kopott és rothadó testén”. A legfőbb vezető egy nagy föld alatti fegyverkészletet ábrázoló illusztrációt is posztolt az oldalán, az ehhez fűzött kísérő szöveg szerint közel van már a győzelem Teherán számára.

Lövéseket adtak le az izraeli nagykövetségre Stockholmban

Kedd este a svéd rendőrség elbarikádozta a stockholmi izraeli nagykövetség környékét, miután lövések találták el az épületet. A rendőrök golyók által okozott lyukakat találtak a nagykövetség ablakain. A nagykövetség közelében a támadók által használt fegyvereket és lövedékhüvelyeket is találtak, írja a Hárec. A rendőrség szerint nem fogtak el gyanúsítottakat.

Az izraeli külügyminisztérium közlése szerint senki sem sérült meg, minden alkalmazott biztonságban van. A nagykövetséget az elmúlt hetekben biztonsági okokból zárva tartották. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az izraeli lapnak hétfőn adott interjút, amelyben azt mondta, hogy országa felkészült minden zsidó vagy izraeli célpont elleni támadási kísérletre.

Budapesten száll le három Törökország felett visszafordult repülőjárat

A közel-keleti konfliktus miatt három Emirates-járat Törökország felett visszafordult és Budapesten száll le, fogadásukra a Budapest Airport felkészült. A Budapest Airport kedd késő esti közleménye szerint a gépek Dublinból, Düsseldorfból és Prágából indultak Dubajba, a három gép fedélzetén 1215 utas tartózkodik. A járatokkal kapcsolatban a Budapest Airport szerda reggel tud bővebb információt adni.

(MTI)

Izraeli hadsereg: Erőteljes csapást fogunk mérni az éjszaka

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy

az izraeli légierő „erőteljes csapást fog mérni a Közel-Keleten” ma éjszaka. 

„Az izraeli és az amerikai légvédelmi rendszerek hatékonyan működtek” az iráni rakéták sortüze ellen, idézi a BBC a szóvivőt.

„Irán ma este súlyos tettet hajtott végre, és a Közel-Keletet eszkalációba sodorja. (…) A ma esti eseménynek következményei lesznek” – mondta Hagari.

Irán és az USA is tagadja, hogy Teherán előre jelezte az Izrael elleni támadást

Irán New York-i ENSZ-képviselete tagadja, hogy előre értesítették az Egyesült Államokat az Izrael elleni rakétatámadásról. „Nem értesítettük az Egyesült Államokat a válaszcsapásunkat megelőzően, azonban ezt követően komoly figyelmeztetést adtunk ki”, írja az iráni delegáció közleménye.

Matthew Miller, az USA külügyminisztériumának szóvivője cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Teherán előzetesen figyelmeztette őket a támadásról. „Ez teljesen hamis [értesülés]. Semmiféle figyelmeztetést nem kaptunk az iráni kormánytól, hogy ilyen támadást fognak indítani”, mondta.

Korábban megjelentek arról szóló információk, hogy Irán nem sokkal a támadás előtt figyelmeztette az USA-t.

(Hárec / Times of Israel)

Izraeli katonák tüzet nyitottak gyanús palesztinokra a Gázai övezet közepén

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Gázai övezet közepén tucatnyi gyanús palesztint azonosítottak, akik a jelek szerint veszélyt hordoztak az ott bevetésen lévő katonákra. Az IDF tüzet nyitott a gyanúsítottakra, majd több találatot is megerősítettek csapataik. A hadsereg közlése szerint egyetlen katona sem sérült meg a történtek során, és a helyzet ellenőrzés alatt áll.

Az incidens a Gáza középső részén lévő Netzarim-folyosó területén történt, amely átszeli Gázát a dél-izraeli Beeri térségtől a tengerpartig, és lehetővé teszi az IDF számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre az övezetben.

Szijjártó: jól vannak a tel-avivi nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik

Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót; a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedd este.

Szijjártó Péter azt írta, jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. Azt kérik, hogy aki bajba kerül, azonnal lépjen kapcsolatba a tel-avivi képviselettel vagy a Külügyminisztérium Call Centerével. “Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy csak abszolút halaszthatatlan esetben utazzon a térségbe, és mindenképpen regisztráljon indulás előtt konzuli védelemre” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

IDF: Irán 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, a védekezésben az USA is részt vett

Az izraeli hadsereg közlése szerint Irán 180 ballisztikus rakétát lőtt ki az országra, melyeket „nagy számban” hárítottak el. Az IDF szerint Izrael légvédelme hatékonyan működött.

Elszigetelt becsapódások történtek Izrael középső részén, illetve további becsapódásokat észleltek Dél-Izraelben.

A hadsereg azt közölte, hogy az USA mind az iráni fenyegetés észlelése során, mind a rakéták egy részének elfogásával hozzájárult Izrael védelméhez.

Az izraeli légierő „kompetenciájában” nem keletkezett kár a támadás során, annak gépei, légvédelme és légiforgalmi irányítása normálisan működik.

Reuters: Irán előre tájékoztatta Oroszországot, és nem sokkal a rakéták kilövése előtt az USA-t is figyelmeztette az Izrael elleni támadás miatt

Magas rangú iráni tisztviselők azt mondták a Reutersnek, hogy Teherán előre tájékoztatta Oroszországot az Izrael ellen indított rakétatámadásokról. Az egyik tisztviselő azt is elmondta, hogy Irán diplomáciai csatornákon keresztül „nem sokkal a támadás előtt” az Egyesült Államokat is figyelmeztette.

Az izraeli hadsereg lezárt katonai övezetet hoz létre a Libanonnal közös határ mentén

Az izraeli hadsereg lezárt katonai övezetet hoz létre a Libanonnal közös északi határon, Dovev, Tziv’on és Malkia települések területén. Az IDF közlése szerint egy újabb helyzetfelmérést követően döntöttek az övezet kijelölése mellett, írja a Times of Israel. Az izraeli hadsereg csapatai jelenleg is műveleteket hajtanak végre Dél-Libanonban.

Israel Defence Forces (IDF)

Lövöldözés történt Tel-Avivban, több halott

Fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet kedden Tel-Aviv Jaffa kerületében kedden, az izraeli rendőrség első hivatalos közlései szerint a feltételezett terrortámadásban négyen életüket vesztették és heten megsebesültek.

A hatóságok szerint a két támadót “semlegesítették”. A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni. Eli Bin, az MDA helyi mentőszolgálat vezetője szerint legkevesebb hét ember sebesült meg két helyszínen. Az izraeli sajtó ugyanakkor már nyolc halálos áldozatról számolt be. A merénylet Irán Izrael ellen indított tömeges rakétacsapásával nagyjából egy időben történt.

(MTI)

Videón az elfogott rakéták

A Guardian tudósítója a jeruzsálemi szállodájából készített videót az izraeli légvédelem által elfogott rakétákról.

Elhagyhatják az óvóhelyeket az izraeliek, újra megnyitották Izrael légterét

Máris elhagyhatják az izraeliek az óvóhelyeiket az izraeli hadsereg belügyi parancsnoksága szerint – számolt be a Haaretz című izraeli lap.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari azt is közölte, egyelőre nem észleltek további fenyegetést Iránból. Hozzátette, hogy számos rakétatalálat érte Izrael középső részét és más régiókat.

Az izraeli légiközlekedési hatóság közölte, hogy újra megnyitották Izrael légterét is a repülőgépek előtt, így a fel- és leszállások a következő órában már menetrend szerint megtörténhetnek.

A Reuters hivatalos izraeli forrásokra hivatkozva írja, hogy a két hullámban végrehajtott iráni rakétatámadás során összesen közel kétszáz rakétát lőttek ki Izraelre.

Irán az Izrael elleni rakétatámadásról: Törvényes, racionális és legitim válasz

 

Irán törvényes, racionális és legitim válasza a cionista rezsim terrorcselekményeire – amelyek iráni állampolgárok és érdekek elleni támadással és az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti szuverenitásának megsértésével jártak – megfelelően végrehajtásra került

közölte Irán ENSZ-képviselete a közösségi médiában, jelezve, hogy a tervezett csapássorozat véget is ért. Teherán szerint az Izrael elleni rakétatámadás befejeződött, és óva intette az izraeli kormányt az esetleges megtorlástól.

Az Iráni Forradalmi Gárda szintén közleményt adott ki a Fársz hírügynökségen keresztül, ebben azt írták, hogy a keddi rakétatámadást válaszként értékeli a Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője múlt heti, valamint Iszmail Haníjeh Hamasz-vezér idei meggyilkolására, amit Izrael hajtott végre.

(Al jazeera)

Kapcsolódó
Izrael levágta a Hamász egyik fejét, kiszámíthatatlan, mivel vág vissza Irán
Izrael likvidálta a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, méghozzá Irán fővárosában. Ismét fellángoltak a pusztító regionális háborúról szóló félelmek.

Óvóhelyre küldik az embereket Tel-Avivban és a környéken

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem kedd délután kiadott utasításai szerint – írja az MTI.

Az esetleges iráni támadásról szóló amerikai figyelmeztetés nyomán estére összehívták a biztonságpolitikai kabinetet, és Joáv Galant védelmi miniszter telefonon megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Megvitatták Irán szándékát Izrael megtámadására, a közös katonai-védelem együttműködést, valamint Izrael önvédelmi jogát, és azon jogát, hogy fellépjen ellenségei ellen. A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Galant megköszönte Austinnak a szoros együttműködést és személyes elkötelezettségét Izrael biztonsága és a regionális stabilitás erősítése mellett, szemben az iráni agresszióval.

Kedd délután többször megszólaltak a Tel-Avivtól északra fekvő Saron-vidéken a légvédelmi szirénák. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője számos libanoni területről indított lövedékről számolt be, melyek egy része nyílt, lakatlan területen becsapódott.

ENSZ-főtitkár: Azonnali tűzszünetre van szükség

Félő, hogy a Hezbollah elleni izraeli szárazföldi offenzíva regionális háborúba torkollhat, ezért Antonio Guterres „azonnali tűzszünetre” szólított fel kedden. Szóvivője, Stephane Dujarric hozzátette:

mindenáron el kell kerülni egy totális háborút Libanonban, és tiszteletben kell tartani Libanon szuverenitását és területi integritását.

Izrael egy bejrúti lakóházra, a Hezbollah izraeli katonai reptérre mért csapást

Izraeli légicsapás ért egy lakóházat a libanoni főváros, Bejrút közelében kedden. A robbanásnak olyan ereje volt, hogy kitörtek az ablakok a környéken. A csapás a jelek szerin az iráni nagykövetségtől mintegy száz méterre lévő lakóépület egyik lakására irányult a bejrúti nemzetközi repülőtérre vezető déli országúton.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy támadást hajtott végre Bejrútnál, további részleteket azonban nem közölt. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A Hezbollah mindeközben azt állította, hogy rakétákat lőtt ki egy izraeli légi bázisra. Egy Telegram-üzenetben azt írták, hogy a Tel-Aviv külvárosában lévő Zde Dov katonai repteret célozták meg.

AP / BBC

Az amerikaiak szerint Irán ballisztikus rakétatámadásra készülhet Izrael ellen, Izrael nem azonosított fenyegetést

Olyan jelzéseket kapott az Egyesült Államok, hogy Irán egy „küszöbön álló ballisztikus rakétatámadásra készül Izrael ellen” – állította a Fehér Ház egy meg nem nevezett, vezető beosztású tisztségviselője a CBS-nek.

Egy Izrael elleni közvetlen katonai támadás Irán részéről súlyos következményekkel járna Irán számára

– figyelmeztetett az amerikai elnöki palota tisztviselője, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok támogatja a „védelmi előkészületeket, hogy megvédjék Izraelt ezzel a támadással szemben”.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari válaszul közölte, eddig nem azonosítottak semmilyen Iránból indított légi fenyegetést. Hozzátette azonban, hogy az izraeli hadsereg magas készültségi fokon van, és egy Izrael elleni iráni támadásnak következményei lennének.

(BBC)

Az amerikaiak szerint a Hezbollah elleni szárazföldi művelet napokig, nem pedig hetekig fog tartani

Noha Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kedden „kiterjesztett rajtaütésként” jellemezte az izraeli hadsereg Libanon ellen indított szárazföldi katonai támadását, az NBC által idézett amerikai források azt közölték, hogy

 a Hezbollah elleni szárazföldi művelet várhatóan napokig, nem pedig hetekig fog tartani.

Az izraeli hadsereg szóvivője a média kérdéseire válaszolva kedden mások mellett arról beszélt, hogy

  • jelenleg nem harcolnak „szemtől szemben” a Hezbollahhal, de „komolyan veszik a dolgot”,
  • az izraeli hadsereg készen áll a Hezbollah elleni harcra,
  • Izrael ugyanakkor nem vonul be Bejrútba vagy bármely más dél-libanoni városba,
  • valamint vissza fogják szorítani a Hezbollahot a határról.

(BBC)

Izrael felszólította dél-libanoni települések lakosait, hogy meneküljenek északra

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította kedden húsz dél-libanoni település lakosait, hogy a közte és a Hezbollah síita milícia között várható szárazföldi harcok elől meneküljenek északra.

Az IDF nem akar ártani Önöknek, ezért saját biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk otthonukat. Az életét veszélyezteti mindenki, aki a Hezbollah tagjai, létesítményei és harci eszközei közelében tartózkodik

– írta az IDF a dél-libanoni civileknek szánt figyelmeztetésben.

A Hezbollah kedden is rakétákkal támadta Izrael területét, ezúttal az ország középső részét. A milícia közlése szerint az izraeli civil és a katonai hírszerzés központját vették célba. Tel-Avivban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Izraelben több helyen láttak földre zuhanó elfogórakéta-roncsokat, és tüzek is keletkeztek. Egy kamion vezetőjét és egy ötvenes éveiben járó buszsofőrt kórházba szállították, mert repeszek megsebesítették őket. A sofőr leszállította utasait a buszról a légiriadókor, de neki már nem maradt ideje fedezéket keresni. A Hezbollah elleni, dél-libanoni szárazföldi hadműveletet a légierő és a tüzérség előkészítette intenzív, egész éjszaka tartó támadásaival – közölte az IDF.

Aztán a 98-as hadosztály behatolt az országba, és átvette az irányítást bizonyos dél-libanoni területek felett – tette hozzá a hadsereg, miközben a libanoni ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) és a Hezbollah is azt állítja, hogy még nem történt szárazföldi behatolás.

A hadosztály részeiként a különleges műveleti egység, a deszantosok és a 7. szárazföldi páncélos dandár hatolt be oda elsőként, ők várhatóan a Hezbollah harckocsi-elhárító harcosainak fenyegetésével néznek szembe – tette hozzá az IDF. A Gázai övezeti harcokról szólva a az IDF azt közölte, hogy az izraeli légierő precíziós támadást mért az éjszaka a Hamász palesztin iszlamista szervezet azon fegyvereseire, akik egy korábban iskolaként működő épületben parancsnoki szállást alakítottak ki. Az IDF hangsúlyozta, hogy a támadás során különböző eszközökkel próbálták megkímélni a környéken tartózkodó civilek életét.

(MTI)

Bukarest a Libanonban tartózkodó több mint ezer román állampolgár távozását sürgeti

A bukaresti külügyminisztérium mobilkonzuli missziókat küldött Bejrútba és Libanon más városaiba, hogy segítséget nyújtson az erre igényt tartó több mint ezer román állampolgárnak a térség mielőbbi elhagyásában.

A tárca az Agerpres román hírügynökség megkeresésére kedden azt közölte: eddig 1136 román állampolgár, illetve családtagjaik közölték Románia bejrúti nagykövetségével, hogy Libanonban tartózkodnak. A külképviselet állandó kapcsolatban áll velük.

A román külügyi tárca folyamatosan egyeztet regionális partnereivel és az EU tagállamaival a közel-keleti politikai és biztonsági helyzet alakulásáról, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy már 2023 októberében a 9 fokozatú kockázati skála 8. szintjére emelte Libanonra vonatkozó figyelmeztetését, azt tanácsolva a román állampolgároknak, hogy kerüljenek minden utazást.

A súlyos és kiszámíthatatlan biztonsági kockázatokra hivatkozva a román külügyminisztérium nyomatékosan kéri a már Libanonban tartózkodó román állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot a még igénybe vehető légi útvonalakon.

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban bejelentette, hogy korlátozott katonai műveleteket indított Libanonban, az izraeli határ mentén. A hadsereg közleménye szerint az ország déli részén végrehajtott műveletekben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez tartozó célpontokat támadják.

(MTI)

Izrael előzetesen értesítette az ENSZ-t a libanoni akcióról

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) bejelentette, hogy az izraeli hadsereg előzetesen tájékoztatta őket a libanoni „korlátozott szárazföldi hadművelet” terveiről – írja a Reuters alapján a Guardian.

Ennek ellenére az UNIFIL békefenntartói továbbra is Libanonban állomásoznak, és emlékeztették Izraelt, hogy minden behatolás sérti a libanoni szuverenitását és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatát.

Ez a 2006-ban elfogadott határozat előírja, hogy csak a libanoni hadsereg és az UNIFIL tevékenykedhet a Litani folyó és az Izraelt és Libanont elválasztó, az ENSZ által húzott kék vonal között. Izrael korábban azzal vádolta Libanont, hogy nem hajtotta végre a határozatot, lehetővé téve a Hezbollah letáborozását az izraeli határ közelében.

Olvasói sztorik