Kultúra

Mácsai Pál lehet az utolsó ember a Földön

Platon Karataev / Juno11
Platon Karataev / Juno11
Kivételesen erős kisfilm készült a Platon Karataev Nem felelhet című számához: a zenekar frontembere, Balla Gergely koncepciójából Topolánszky Tamás Yvan írt és rendezett klipet Mácsai Pál és Körmöczi Bence főszereplésével. A videoklip a 24.hu-n látható először.

Jövő év elején jelenik meg a Platon Karataev zenekar negyedik albuma, Napkötöző címmel, melyről a Nem felelhet című dalhoz most költői kisfilm készült.

2021 nyarán jött egy ötlet egy videókliphez olyan képekkel, mint a tisztaságot, ártatlanságot szimbolizáló gyermek; az embert jelképező föld; az ég, ami az emberen túlmutat; a madár, ami összeköti az eget a földdel; a tiszta jelenlétet kifejező kő; és az Ember, a maga létezésbe vetettségével. Erről szól ez a rövidfilm, hogy hogyan tűnnek el a madarak, majd szűnik meg a tisztaság, és mi az ember útja, hogy a kövekből újra madarak legyenek

– mondta Balla Gergely, a Platon Karataev frontembere.

A dal szövegét Balla szerint Csoóri Sándor életműve ihlette, a kisfilmet pedig Topolánszky Tamás Yvan rendezte, akivel a zenekar a Magasságok és mélységek című filmben már dolgozott együtt. Az operatőr Dévényi Zoltán (Szürke senkik, Lefkovicsék gyászolnak, Lepattanó, CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot). A rövidfilmben Körmöczi Bence és Mácsai Pál szerepel, utóbbi így indokolta a szereplést:

Tetszett a szám, a forgatókönyv, és miután ilyet nem csináltam még, valamint a zene vonzóan távol volt a poptól, örömmel és kíváncsian vállaltam el ezt a különös feladatot. Nagyon is profi stáb volt, a forgatásból sugárzott az ügyszeretet, a klip világa pedig olyasmiről szól, amivel tudok azonosulni.

A rendkívül hatásos, apokaliptikus hangvételű kisfilm tényleg sokféleképpen értelmezhető, a rendező ennyit segít az értelmezéséhez: „Abban mindketten egyetértettünk, hogy ennek a dalnak többre van szüksége egy »mezei« videóklipnél: történetet akartunk mesélni. Gergő hozott nekem egy koncepciót, amely a zenekarra jellemző szimbólumrendszerből épült fel. Ezt egy picit továbbgondoltam, majd egy loop szerkezetű rövidfilmmé dolgoztam ki.”

A Platon Karataev negyedik nagylemeze, a Napkötöző 2025 elején érkezik, de előtte a zenekar október 12-én és 13-án még dupla koncertet ad a Magyar Zene Házában.

A Nem felelhet című rövidfilmet Balla Gergely koncepciójából Topolánszky Tamás Yvan írta és rendezte, producere Sümeghy Claudia. A klip a JUNO11 Pictures produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. Operatőre Dévényi Zoltán, gyártásvezetője Nagy Zsófia, látványtervezője Kungli Csaba, jelmeztervezője Sümeghy Béla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik