Nagyvilág

Hat emberrel végeztek ismeretlen fegyveresek Iránban

Hat embert megöltek ismeretlen fegyveres támadók két különböző támadásban Irán déli részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban. Az állami televízióra hivatkozva az Associated Press azt írja, hogy az áldozatok között van az Iráni Forradalmi Gárda helyi vezetője, a félkatonai szervezet két önkéntes tagja és a niksahari városi tanács vezetője is. A lövöldözés áldozatai egy iskolai ünnepségen vettek részt. A másik támadás Has városában történt, itt két rendőr vesztette életét a jelentés szerint.

A lövöldözésekért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Szeptemberben is volt két hasonló támadás az Afganisztánnal és Pakisztánnal határos tartományban, akkor négy határőrt, közöttük két tisztet öltek meg. Ezek közül az egyik támadást a Dzsais al-Adl nevű fegyveres csoport vállalta magára, amely alapvetően a beludzs etnikai kisebbségnek követel a jelenleginél szélesebb körű jogosultságokat. A tartományban nem ritkák a fegyveres összecsapások milíciák, kábítószercsempészek és az iráni biztonsági erők között.

Szisztán-Beludzsisztán az ország legfejletlenebb régiói közé tartozik, túlnyomó részt szunnita muszlimok lakják, akiknek feszült a viszonyuk a síita irányzatot követő, teokratikus iráni vezetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik