Gazdaság

Integritás Hatóság: a közpénzből felhizlalt PR-cég jobban ért a közbeszerzés abuzálásához, mint a szakmájához

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az Integritás Hatóság bíróság előtt támadja meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértő és szakmailag megalapozatlan határozatát, amellyel a New Land Media jogorvoslati kérelmére megsemmisíti a Hatóság által lefolytatott kommunikációs közbeszerzést.

A Közbeszerzési Hatóság 2024. április 9-én tette közzé tárgyalásos közbeszerzési eljárását azzal a céllal, hogy a korrupció visszaszorítására és az integritás értékeit terjesztő társadalmi kommunikációhoz megfelelő szakmai partnereket bízzon meg. A közbeszerzési eljárásban szakmai zsűri értékelését követően 2024. július 9-én hirdetett eredményt, amelyet a New Land Media megtámadott. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértésre hivatkozva semmisítette meg a közbeszerzési eljárást, bár a megállapított jogsértést az eljárás előkészítő szakaszában a New Land Media sem vitatta – írta közleményében az Integritás Hatóság..

Sajnálatosnak tartom, hogy Magyarország egyik legnagyobb, az adófizetők pénzén mesterségesen felhizlalt médiaügynöksége láthatóan jobban ért a közbeszerzési rendszer abuzálásához, mint a PR-szakmához. Én személy szerint örültem volna, ha a New Land Media a szakmai feladat megértésére biztosított alkalomra nem túlnyomórészt ügyvédeket küld, hanem szakembereket. Biztos vagyok benne, hogy ez segíthette volna őket egy valóban magas színvonalú ajánlat elkészítésében

– kommentálta a döntést az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc.

Az Integritás Hatóság jogi álláspontja szerint a kiadott eljárást lezáró döntésben részletesen, a szakma szabályai szerint megindokolták az egyes ajánlatokra adott pontszámokat. A New Land Media a többi ajánlattevő ajánlatának értékelését elfogadta. A saját ajánlata értékelésével kapcsolatos kifogást is csak később támasztott, amikor kiderült, hogy más lett a nyertes. Az eljárást más – beleértve a többi vesztes szereplőt – nem kifogásolta.

Az Integritás Hatóság szerint a New Land Media jogorvoslati kérelmét elkésetten, a jogvesztő határidőn túl nyújtotta be. A jogorvoslati kérelmet el kellett volna utasítani, elkésettsége és alaptalansága miatt. A Hatóság a KDB döntését jogsértőnek tartja, ezért azzal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet terjeszt elő.

Az a tény, hogy a KDB jogsértően jár el, és a Közbeszerzési Hatóság által ellenőrzött és jóváhagyott kiírást nyilvánít semmissé egy megalapozatlan, jogvesztő határidő után, tehát késve leadott kérelem alapján, csak alátámasztja a gazdasági kultúraváltás szükségességét, amit az Integritás Hatóság céljául tűztem ki

– kommentált Biró Ferenc. Az Integritás Hatóság jelenleg vizsgálja annak lehetőségeit, hogy miként tudja kitűzött stratégiai célját megvalósítani, vagyis hatásos és széles körű célközönséget elérő kommunikációs eszközök segítségével gazdasági kultúraváltást, társadalmi szemléletváltozást elérni a korrupció és a befolyással, pozícióval való visszaélés kérdésében.

A KDB döntése rámutat a magyar közbeszerzési rendszer gyengéire, amelyekre a megfelelő vizsgálatokat követően a Hatóság az elmúlt két évben 4 jelentésben is felhívta a figyelmet: a szabályokkal könnyű visszaélni, és nem azt szolgálják, hogy a megfelelő minőségű szolgáltatásokat a legkedvezőbb áron vásárolhassák meg a kiírók

– tette hozzá Biró Ferenc.

Balásy Gyula cégcsoportja, élén a New Land Media a Lounge Design Kft.-vel és a rendezvényszervező Lounge Event Kft.-vel 2018 óta lényegében egyeduralkodó az állami reklám- és rendezvényszervezési költéseket tekintve. A minisztériumok, állami tulajdonú cégek és költségvetési háttérintézmények a Rogán Antal miniszter felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül rendelhetnek meg kommunikációs munkát a piackutatástól a kampányon keresztül a rendezvények megszervezéséig. A 24.hu áprilisban írta meg, hogy a cég ezt a monopolhelyzetet kihasználva, az inflációra hivatkozva, jelentős áremelést hajtott végre. A Lounge-csoport körlevélben tudatta a teljes állami megrendelői körével, hogy az NKOH-tól ismét engedélyt kapott arra, hogy a KSH által közzétett, az előző évhez viszonyított fogyasztói árindex(infláció)-növekedés mértékének megfelelően emelje a szolgáltatások árát. A KSH adatai alapján ez 17,6 százalékot jelentett.

Kapcsolódó
Az infláció ellenére jó éve volt Balásy Gyulának: 9,5 milliárd osztalékot tehetett zsebre
A New Land Media akkurátusan, az infláció mértékének megfelelően árat is emelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik