Élet-Stílus

Hogy maradjunk lélekben épek a prosztatagyulladás kellős közepén?

Getty Images
Getty Images
A prosztatagyulladás kezelése során a lelki egészség megőrzése éppolyan fontos, mint a fizikai tünetek kezelése.

A prosztatagyulladás nem csupán fizikai megpróbáltatásokkal jár, de komoly lelki terhet is jelenthet, különösen akkor, ha a probléma hosszú ideje áll fenn. A férfiak gyakran hajlamosak alábecsülni a betegségük lelki hatásait, úgy vannak vele, „majd elmúlik, katonadolog”, figyelmen kívül hagyják a problémát, remélve, hogy az idővel magától megoldódik. De azt tudni kell, hogy a lelki egészség megőrzése elengedhetetlen része a gyógyulásnak, különösen a krónikus betegségeknél.

A prosztatagyulladás krónikus formája visszatérő, hullámzó intenzitású fájdalommal, vizelési problémákkal és szexuális zavarokkal jár. Közben a betegség tünetmentes periódusai alatt a beteg azt hiheti, hogy meggyógyult, ami nagyon csalóka reményt adhat számára, amelybe képes a végtelenségig kapaszkodni. Az aktív tünetek nemcsak a mindennapi életet nehezítik meg, hanem komoly pszichés megterhelést is okozhatnak. A visszatérő fájdalom és diszkomfort érzés, valamint a szexuális működés megváltozása jelentősen rontja az életminőséget, ami hosszú távon depresszióhoz, szorongáshoz és alacsony önértékeléshez vezethet.

A „majd elmúlik” hozzáállás talán a legveszélyesebb stratégia, amelyet a férfiak követhetnek a prosztatagyulladás kezelésekor. Ez a hozzáállás gyakran azt eredményezi, hogy a betegek későn fordulnak orvoshoz vagy nem keresnek alternatív kezelési lehetőségeket, amikor a hagyományos terápia nem hoz eredményt. Az is gyakori, hogy a férfiak a „katonadolog” hozzáállás jegyében elnyomják az érzéseiket és a problémáikat, mondván, a fájdalom és a kellemetlenség az élet része, amit el kell viselni. Ez azonban hosszú távon kimerítő, és a lelki egészség súlyos romlásához vezethet. Az elfojtott érzések és a problémák figyelmen kívül hagyása csak tovább súlyosbítja a helyzetet, és megnehezíti a gyógyulást.

De itt még nincs vége. A krónikus betegségben szenvedő férfiak gyakran izolálódnak, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A szociális kapcsolatok gyengülése, a munkahelyi teljesítmény romlása és a családi élet nehézségei mind hozzájárulhatnak a lelki terhelés növekedéséhez. A férfiakra nehezedő társadalmi nyomás pedig sokszor a legnagyobb gátja annak, hogy segítséget kérjenek, és ezáltal még inkább bezárulnak a saját problémáikba.  Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy a krónikus prosztatagyulladás kezelése során elengedhetetlen, hogy a férfiak figyelmet fordítsanak a lelki egészségükre is! Ennek egyik módja az, ha nyíltan beszélnek az érzéseikről és aggodalmaikról akár családtagokkal, akár barátokkal vagy egy szakemberrel. A pszichológus tanácsadása vagy a csoportterápia különösen hasznos lehet, hiszen segíthet feldolgozni a betegséggel járó szorongást.

Fontos, hogy a férfiak felismerjék, hogy a struccpolitika helyett proaktív megközelítésre van szükség. Ha szükséges, ne féljenek segítséget kérni, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne csak a fizikai, hanem a lelki egészségüket is megőrizzék. A krónikus prosztatagyulladás kezelése hosszú és nehéz utat jelent, de megfelelő támogatással és stratégiákkal felülkerekedhetünk a betegségen. Azok a férfiak, akik hajlandóak szembenézni a mentális problémájukkal, és szükség esetén segítséget kérnek, általában eredményesebben képesek megbirkózni a betegséggel, és gyorsabban felépülnek.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik