Belföld

Novák Katalin titkársága nem árulja el, mit csinált a volt államfő, amíg eltűnt a nyilvánosságból

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Novák Katalin hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől, miután februárban belebukott a kegyelmi botrányba. A volt köztársasági elnök aztán pár hete bejelentette, hogy a Stephen J. Shaw demográfussal közösen alapított X·Y Worldwide nonprofit szervezet vezérigazgatójaként azon dolgozik, hogy világszerte növeljék a születések számát. Azt viszont nem tudni, hogy mit csinált a két állás között eltelt hosszú idő alatt, ezért a 444 kikérte az erre vonatkozó adatokat.

Az Országgyűlés Hivatalának válaszából kiderült, hogy mind Schmitt Pál, mind Áder János és Novák Katalin igényt tart a közpénzből finanszírozott három fős titkárságra, amire a törvény felhatalmazza őket.

Ádernek és Nováknak van negyedik munkatársa is, utóbbinál ez egy „gazdasszony”, vagyis a házvezetőnő.

Áder titkárságának fenntartása havi 5,6 Nováké 5, Schmitté pedig 3,8 millió forintba kerül összesen.

A lap azt kérte, sorolják fel, hogy Novák milyen programokon vett részt, milyen jótékonysági vagy egyéb tevékenységeket vállalt lemondása óta, vagy ha ilyen nincs, akkor mivel foglalkozik.

Erre egy semmitmondó válasz érkezett, miszerint „a Volt Köztársasági Elnökök Titkársága ellátja a volt elnökök szakmai, politikai, diplomáciai, protokolláris és média feladatait, segíti közéleti szerepvállalásukat, előkészíti kulturális rendezvényeken való részvételüket, valamint elvégzi a közcélú adományaikkal kapcsolatos feladatokat. A titkárság munkatársainak feladatairól a volt köztársasági elnökök rendelkeznek. Elnök Asszony több nem nyilvános találkozón vett részt az elmúlt időszakban, ezek szervezése, lebonyolítása is a titkárság feladata.”

A volt államfőt a múlt héten egy budai kávézó teraszán egyébként megtalálta a 444, interjút szerettek volna kérni tőle, mivel mindmáig nem adott kimerítő magyarázatot arra, miért adott kegyelmet egy olyan embernek, aki egy pedofil áldozatait próbálta befolyásolni. A volt államfő viszont azt mondta, hogy továbbra sem érez késztetést arra, hogy beszéljen erről. Azt viszont még hozzátette, hogy szerinte a bukásához vezető botrány során a magyar sajtó képviselői „inkorrekten viselkedtek számos ponton”, majd elsétált.

Novák az X·Y Worldwide útnak indítása után szinte egyből több demográfiai kérdéssel foglalkozó külföldi programon is részt vett, ezek között szerepelt az első nyilvános szereplése is a kegyelmi ügy óta. A titkársága a hvg.hu-nak azonban megerősítette, hogy a dél-koreai és a japánban rendezett eseményre sem a szervezet vezérigazgatójaként, hanem volt köztársasági elnöki minőségében hívták meg.

A titkárság válaszából az nem derült ki egyértelműen, hogy ki fizette az utat, ugyanis annyit írtak, „az utazás megszervezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt”. A Külügyminisztérium később azt közölte, nem ők finanszírozták ezeket a látogatásokat, a kormánypárti Mandiner pedig úgy értesült, Novák saját zsebből fizette az utakat. A lap ennek megerősítését kérte a titkárságtól, azonban még nem kaptak választ.

A 24.hu-n nemrég azt jártuk körbe hosszabban, hogy mi lesz Novák Katalin javadalmazásával így, hogy újra munkába állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik