Kultúra

Még nem készült ilyen mesekönyv hazánkban: Cserebere az erdőben – a gyerekek pénzügyi oktatása már nem mese

ERSTE
Czernák Eszter, Sárdi Dóra, Murányi Linda és Farkasházi Réka, színésznő a sajtótájékoztatón
ERSTE
Czernák Eszter, Sárdi Dóra, Murányi Linda és Farkasházi Réka, színésznő a sajtótájékoztatón
Czernák Eszter új mesekönyve, a Cserebere az erdőben olyan fontos dologra tanítja meg az óvodás gyerekeket, mint a pénzügyi tudatosság. Magyarországon nem készült még olyan könyv, amely a 3–6 éves korosztálynak és szüleiknek segítene megértetni azt és eligazodni a pénzügyi dolgok világában. Az edukációs könyvet a Pagony Kiadóval közösen jelenteti meg az Erste.

A gyerekeket már 3–4 évesen elkezdi – közvetve – foglalkoztatni a pénz: miért kell anyának és apának dolgoznia, miért nem vehetünk meg bármit a boltban, miért nem jó a világítós rollert csillogó kavicsra cserélni? A pénzügyi ismereteket érdemes már egészen kis kortól átadni, mert így később könnyebben tudnak boldogulni a gyerekek az életben. Külföldön már bőven akad jó példa, idehaza azonban eddig nem létezett mesekönyv, ami éppen ebben segítene.

Az Erste ezért megkereste a Pagonyt, Magyarország egyik vezető gyermekkönyvkiadóját, hogy alkossanak egy olyan mesét, amellyel a szórakoztatáson túl alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteket kaphatnak a gyerekek, játékos formában. A Pagony nemcsak könyv- és játékkiadó, valamint bolthálózat, hanem közel 25 éve a kortárs magyar gyermekirodalom úttörője is. A pénzintézet és a kiadó együttműködésében megszületett Cserebere az erdőben szerzője Czernák Eszter, az illusztrációkat Szert-Szabó Dorottya készítette – mondta el Murányi Linda, az Erste PR- és belső kommunikációs vezetője. Czernák Eszternek már van gyakorlata a játékos oktatás terén: ő írta az óvodai beilleszkedést segítő mesekönyvsorozatot, a Sárkányovit is.

ERSTE Szert-Szabó Dorottya, Czernák Eszter, Sárdi Dóra, Murányi Linda, Farkasházi Réka színésznő és Pálosi Márta, az Erste szenior kommunikációs szakértője a sajtótájékoztatón.

Körforgás

Czernák Eszter a 24.hu-nak elmondta, hogy pont jókor kapta a felkérést, mert a 7 és 11 éves kisgyermekei is abban a korban vannak, amikor szeretné velük megértetni egyszerűen a pénz értékét és annak működését. A közel négy hónap alatt elkészült könyv írásának kapcsán az okozott némi fejtörést számára, hogy hogyan lehet állatos környezetbe átültetni a pénzügyi tudatosságot, de aztán jött az ötlet, hogy a pénznek is van egy körforgása évszakonként. Szeptemberben az óvoda- és iskolakezdéskor, télen a karácsony, tavasszal pedig a húsvét közeledtével is megcsappan a családok pénztárcája, úgy az állatoknál is megfigyelhető a körforgás, például az élelemmel vagy kicsinyek születésével kapcsolatban.

A kulisszák mögött

A mesekönyv elkészítéséről is megtudtunk pár kulisszatitkot. A szerző a készítés előtt kutatómunkát végzett az állatokról, hogy érdekességeket is tudjon belecsempészni a történetbe. Így került bele a szajkó is (közismert, népies neve: mátyásmadár), amely kitűnő hangutánzó, élethűen utánozza az egerészölyv nyávogásszerű kiáltását, a holló mély korrogását, a varjak károgását és a fácánkakas kakatolását is. Nemcsak más madarak hangját, hanem, például, a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is produkálni tudja. Rovarokkal, rágcsálókkal táplálkozik, télen pedig makkal. A rejtekhelyeket – például fatuskók, avar – nem mindig találja meg, s ezzel mintegy erdőgazdasági tevékenységet folytat, biztosítva a magok kikelését, ily módon elősegítve a természetes erdőfelújítást.

Szeretem a történetek erejét arra használni, hogy segítsek eligazodni a gyerekeknek a világban. A pénz és a pénzügyek kezelése pedig a legbonyolultabb és legfontosabb kérdések közé tartoznak, amik már egész kicsi kortól foglalkoztatják őket

– vélekedett Czernák Eszter, a könyv szerzője.

ERSTE Czernák Eszter új mesekönyve, a Cserebere az erdőben olyan fontos dologra tanítja meg az óvodás gyerekeket, mint a pénzügyi tudatosság.

Alapok

Azoknál a meséknél, amelyek valamilyen céllal készülnek, mindig nagy kihívás, hogy ne váljanak didaktikus történetekké. A Cserebere az erdőben szerkesztésénél is az volt az elsődleges szempont, hogy a gyerekek ne a tanítást, hanem az élvezetet leljék meg az erdei kalandokban, mégis kapjanak egy olyan alapot a pénzügyi folyamatokhoz, amire később, a való életben támaszkodhatnak – hangsúlyozta Sárdi Dóra, a Pagony társalapítója.

Példamutatás

A háromgyermekes Farkasházi Réka színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus a 24.hu-nak elmondta, hogy számára is fontos a tudatos pénzügyi ismeretek átadása a gyermekei számára. Nem arról van szó, hogy leül és a pénzről beszélget a gyerekekkel, hanem abban hisz, hogy amikor az élethelyzet hozza, akkor veszik elő a témát. A gyermeknevelést is természetesen és ösztönösen kezeli. Szerinte nagyon fontos a példa, de azt sem erőltetetten, hanem ahogy él, ahogyan viszonyul a pénzhez, azt látja a gyermeke és abból tanul.

Húszéves nagyfia, Benjámin már önellátó, 15 éves lánya, Rebeka is tisztában van a pénz értékével. Saját kártyával rendelkezik, ami a mindennapi életet könnyíti meg. Egyrészt nem járkál kézpénzzel, másrészt, ha például lejár a buszbérlete, akkor meg tudja venni magának, ahogy az uzsonnát vagy a tízórait is. Hatéves kislánya most lett iskolás. Őt még lekötik a mesék.

A mese egy nagyon erős kapocs a gyerek és a szülő között, amit nem szabad kihagyni egy családnak sem a mindennapokból

– véli Farkasházi Réka, aki szerint a Cserebere az erdőben egy hiánypótló könyv, ami segíthet megtalálni az egyensúlyt az ismeretek átadásában, hiszen mindig annyi információt kell átadni a gyerekeknek, amennyit fel tudnak dolgozni. Ehhez viszont nagyon jól kell ismerni a gyermekeinket. Nem minden szülőnek jönnek ösztönösen a dolgok. A színésznő is írt két mesekönyvet, és tapasztalatból azt mondja, hogy sokszor a legalapvetőbb emberi érzelmekről szóló történetek is sokat tudnak segíteni azoknak, akiknek ez nem annyira jön zsigerből.

Megkérdeztünk pár gyerkőcöt is, nekik mi a kedvenc meséjük. Liza most másodikos, de még mindig imádja a meséket. Minden este a Brúnó Budapesten (Bartos Erika szerzeménye) című könyvet olvassa. Azért szereti, mert olyan helyeken játszódik, amiket ő is ismer vagy fel szeretne fedezni. Jó móka, hogy elmennek a családdal libegőzni, ahol Brúnó is járt.

Natasa most hétéves. Neki a Rumini összes kötete megvan. Már reggel, felkeléskor azon gondolkodik, mi lesz az esti részben, nagyon izgul a szereplőkért, agyal a rejtélyeken. Kistestvére, Erik, ötéves. Ő a Pumuklit szereti, mert az oviban is mindig azt olvassák a délutáni alvás előtt, amit aztán otthon is szeret hallgatni vagy eljátszani.

Nagyra tartják a kicsiket

„Úgy látjuk az Erstében, hogy a pénzügyi ismeretekről való beszélgetést nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a már egészen kicsi gyerekeket is foglalkoztatja a téma. És mégis volt egy nagy űr, sok szülő eszköztelen volt abban, hogyan beszéljen róla, hogyan formáljon egy pénzügyileg egészséges szemléletet már a kezdetektől. Erre nyújt megoldást a most megjelent mesekönyv. Ebben játékosan, meséken keresztül értjük meg az olyan fogalmakat, mint a másokról és magunkról való gondoskodás, a kölcsön szerepe és az általa teremtett lehetőségek, vagy a dolgok csereberéjének szabályai. Azt látjuk, hogy felnőttek számára is élvezhető és tanulságosak a történetek” – emelte ki Murányi Linda. Az Erste ebben partnerére talált a Pagonyban, hiszen ahogy a kiadó szlogenje is mondja, nagyra tartják a kicsiket.

A játékosítás, a gamifikáció minden korosztályban segíti a könnyebb és hatékonyabb tanulást, a legkisebbeknél pedig elképzelhetetlen a pénzügyi edukáció enélkül. A bank az elmúlt évtizedben széles körű tapasztalatokat szerzett a pénzügyi ismeretek játékos átadásában, különböző korosztályok oktatásában, így ezeket az ismereteket is felhasználták a könyv létrehozásakor. Az Erste ezzel is igyekszik emberközelibbé tenni a bankolást, a könyv ebből a szempontból a bank karácsonyi reklámfilmjeinek hagyományát követi: Henry, a sün vagy Hanna, a dongó történetei már több százmilliós megtekintésnél járnak. A bank ezt a hagyományt követve őszi kampányának középpontjába is a könyvet és a pénzügyi edukációt helyezi. Új, hazai készítésű reklámjában a mesekönyv egyik történetének két kis őzikéje, Barna és Boróka elevenedik meg, miközben a hirdetések is inkább a pénzügyi tudás korai megszerzésének fontosságára és az új kiadványra hívják fel a figyelmet, és nem egy banki terméket reklámoznak.

A Cserebere az erdőben 2025 nyaráig megérkezik a könyvesboltok polcaira, de azok, akik új Erste Cseperedő Bankszámlát nyitnak gyermeküknek, a számlevezetés mellé már most kapnak ajándékba egy példányt. A mesekönyvből jut a pénzintézet gyermekbarát bankfiókjaiba is. Az Erste eddig öt egységében alakított ki játszósarkot a bankoló szüleiket kísérő gyermekek számára. Emellett a legkisebbek az összes bankfiókban elfoglalhatják magukat a Cserebere az erdőben alapján készült színezővel és matricákkal, amelyek bárki számára elérhetők, aki betér oda. Az Erste társadalmi munkát végző partnerei, alapítványok, civil szervezetek segítségével hátrányos helyzetű családoknak is juttat a mesekönyvből.

A gyerekek pénzügyi tudatosságának kialakítását segíti a saját számla is. Ezt a fiatalok számára kialakított, kedvező számlacsomagokkal is segíti az Erste. A legfiatalabb ügyfeleknek, a 0–14 éves gyermekeknek szánt Erste Cseperedő Bankszámla nulla forintos havidíjjal nyitható, a számlához betétikártya-szolgáltatás keretében 7 éves kortól – egyedi, sötétben világító – bankkártyát is igényelhetnek a szülők gyermeküknek, akinek költéseit, számla- és kártyahasználatát folyamatosan nyomon követhetik saját internetbanki és mobilbanki szolgáltatásukban, a George-ban. Emellett még idén jön a gyerekeknek és fiataloknak a George Junior. A bank nemcsak termékekkel, de hasznos és praktikus tippekkel is rendszeresen támogatja a szülőket és a gyerekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik