Kultúra

Meghalt Kris Kristofferson countryénekes, az 1976-os Csillag születik-film sztárja

Dave J Hogan / Getty Images
Dave J Hogan / Getty Images
A halálának okáról nem tudni semmit.

88 éves korában meghalt Kris Kristofferson. Az amerikai countrysztár halálhírét családja osztotta meg az amerikai sajtóorgánumokkal, melyek annyit írtak, az énekes „békésen távozott, családja körében”.

Kristofferson az 1970-es évek elején tört be a zeneiparba, főleg dalszerzőként. Olyan slágerelőadóknak írt számokat, mint Johnny Cash, Ray Price és Janis Joplin. Ezután elkezdte kiadni saját számait, kezdve a debütáló albumával, a Kristoffersonnal, ami 1970-ben jelent meg.

Sikeres színészi karriert futott be, egyik legnagyobb szerepe Barbra Streisand mellett volt, a Csillag születik című filmben, 1976-ban, Kristofferson alakította John Norman Howardot, a hanyatló rocksztárt, aki segít Streisand karrierjének beindításában. Ebből a filmből készített remake-et később Bradley Cooper saját és Lady Gaga főszereplésével.

Szerepelt a kultikus rendező, Sam Peckinpah több filmjében is, többek között a Pat Garett és Billy, a kölyökben, amelyben James Coburn és Bob Dylan voltak a partnerei. Dylan dalszerzőként is nagyra tartotta őt, egyszer azt nyilatkozta róla, hogy a nashville-i folkszcénát teljesen feje tetejére állította, amikor a fékezhetetlen Kristofferson megérkezett a városba.

Idősebb korára Kristoffersonnak problémái lettek a memóriájával, ennek ellenére egészen a 2020-as járványügyi lezárásokig folytatta a fellépéseit. Egy 2016-os interjúban azt nyilatkozta:

Nem igazán szorongok attól, hogy kontroll alatt tartsam a saját életemet. Valahogy csak belecsúsztam, és bevált. Nem rajtam múlik – vagy rajtad. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az életem ilyen sokáig tartott, mert annyi mindent tettem, ami kiüthetett volna belőle. De valahogy mindig az az érzésem, hogy Ő tudja, mit csinál. Eddig jó volt, és valószínűleg ezután is az lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik