Belföld

Debreczeni: a kormány megfojtaná a szabad sajtót

Debreczeni József szerint a kormány meg akarja fojtani a szabad sajtót. A közíró erről Húsz év című kötetének pénteki budapesti bemutatóján beszélt.

Debreczeni József – az MDF 1990 és 1994 közötti parlamenti képviselője, a tavaszi országgyűlési választáson a párt képviselőjelöltje – elmondta: a könyv két évtizedes publicisztikai munkájának „legjavát” gyűjti össze. Hangsúlyozta, hogy meggyőződése nem változott ez idő alatt, a parlamentáris demokrácia híveként kezdett publicisztikákat írni, és ma is annak „kétségbeesett híve”.

A könyvbemutatón – amelyet a Pallas Páholy kicsi, zsúfolásig telt belvárosi rendezvénytermében, nagyjából hetven érdeklődő jelenlétében tartottak meg – mások mellett részt vett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter és Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője.

„Meg merem kockáztatni, ha Antall József élne, ő is itt lenne” – fogalmazott Debreczeni József, megjegyezve, hogy a rendszerváltás utáni első miniszterelnök hivatalvezetője, Kajdi József megjelent.

A publicista bevezetőjében arról beszélt: a kormány nyilvánvalóan meg akarja fojtani a szabad sajtót, meggyőződése szerint ezért a Magyar Újságírók Országos Szövetségének nemzetközi sajtótájékoztatón kellene tiltakoznia a médiatörvény tervezete ellen. Hozzátette: a tiltakozást erősíthetné, ha a három korábbi köztársasági elnök közösen lépne fel a kabinet sajtószabadságot korlátozó szándéka ellen.

Bauer Tamás közgazdász, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselője a könyvbemutatón Debreczeni József következetességét, „doktrinerségét” méltatta. Úgy folytatta, hogy voltak tévedései is; kiemelte közülük, hogy Debreczeni demokrata fórumos politikusként az 1989 előtti politikai rendszer restaurációját vetítette előre arra az esetre, ha az MSZP 1994-ben hatalomra kerül. A szocialista pártban nem volt ilyen szándék, Debreczeni parlamentáris elképzeléseiből a legtöbbet az MSZP vezette kormányok valósítottak meg – állította Bauer Tamás.

A tévedések közé sorolta azt is, hogy Debreczeni későn – bár, mint mondta, sokaknál előbb -, csak 2002-ben ismerte fel a Fidesz politikájának veszélyeit, amelyek Bauer Tamás szerint legkésőbb 1995-től láthatók voltak.

Bokros Lajos – az MDF színeiben megválasztott – európai parlamenti képviselő felidézte Debreczeni Józsefnek a Népszabadságban 2008 nyarán megjelent Horthy és Orbán című írását, amelyben a közíró előrevetítette a Fidesz kétharmados többségét, az Alkotmánybíróság „kasztrálását”, a határon túli magyarok szavazati jogának megadását és egy második országgyűlési kamara létrehozásának ötletét.

Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője annak a véleményének adott hangot, hogy – elsősorban Lengyel László politológus gondolatai nyomán – a közbeszédben gyakorivá vált Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc összehasonlítása, mondván, „egyik kutya, másik eb”. A főszerkesztő szerint Debreczeni József ezzel szemben „tárgyszerűen elemezve bizonyította be, hogy óriási a különbség, hiszen az egyik oldalon egy diktátorhajlamú ember, a másikon egy demokrata áll”.

A főszerkesztő ugyancsak bírálta a médiatörvény tervezetét. Mint mondta, ha elfogadják, ellehetetlenül a sajtó, és végső soron a véleményszabadság. Indoklásul hozzátette: a médiahatóság januártól jogsértés esetén 25 millió forintra is büntetheti az országos napilapokat; szavai szerint így ha Debreczeni a kötetben összegyűjtött 62 írását most egy lap közreadná, akár 1 milliárd 550 millió forintos büntetéssel is sújthatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik