Nagyvilág

ENSZ BT: Szijjártó Péter elárulta, mi a valódi diplomácia

Szijjártó Péter Facebook oldala
Szijjártó Péter Facebook oldala
A külügyminiszter újra felajánlotta Magyarországot az orosz-ukrán béketárgyalások helyszínéül.

Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén megismételte: csak diplomáciai úton lehet az ukrajnai háborút lezárni. Az MTI idézte a külgazdasági és külügyminisztert, aki azt hangúlyozta, hogy Magyarország két és fél éve a háború szomszédságában él, közvetlenül szembesül annak a negatív hatásaival.

Másfél millió menekült érkezett hazánkba, az infláció az égbe szökött, és még mindig ezer olyan iskola van Magyarországon, ahova menekült gyerekek járnak (…) És ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor azt hiszem, nyilvánvaló, hogy a válasz, amit a globális és európai közösség próbált adni, nem hozta el a békét, nem hozott minket közelebb hozzá (…) A szankciók jobban ártanak egyes európai országoknak, mint Oroszországnak, s azt is látjuk, hogy sok nyugat-európai vállalat és ország egyszerűen kikerüli a szankciókat.

Szijjártó Péter megítélése szerint a fegyverszállítások sem vittek közelebb a megoldáshoz, mindössze az áldozatok számát növelték meg.

Az ukrajnai háborúnak nincsen megoldása a harctéren, a megoldás a tárgyalóasztalnál van, ezért mi a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdésének pártján állunk.

Felidézte, hogy a háború kitörése után az Orbán-kormány felajánlotta Magyarországot a béketárgyalások helyszíneként.

Azóta nem beszéltünk erről, de a meghívás még áll.

A miniszter sérelmezte, hogy aki csak megemlíti a „békét”, azt azonnal támadják, megbélyegzik, ahogy a magyar kormányt is, mert a „béke” egyesek szemében szitokszóvá vált. Végül jelezte, a nemzetközi politikának vissza kell térnie a kölcsönös tisztelet talajára, mert a valódi diplomácia nem az, amikor valaki csak azokkal áll szóba, akikkel mindenben egyetért, hanem mindenkivel párbeszédet kell folytatni. Szijjártó Péter hivatalos közösségi oldalán közzétettek egy videót is a felszólalásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik