Sport

Most mindenki kipróbálhatja Magyarország legdrágább stadionját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2023 nyarán adták át a közel 250 milliárd forintból felépült Nemzeti Atlétikai Központot, nem sokkal azelőtt, hogy augusztusban atlétikai világbajnokságot rendezett Magyarország. A Dél-Pesten, Ferencváros egy korábbi ipari területén, a Duna partján található létesítményről végig azt mondták, hogy miután a sztáratléták birtokba veszik, utána csökkentik a nézőtér méretét, és amikor a munkálatok befejeződnek, akkor majd a közösség is használhatja a stadion környékét – eleve a főváros és Ferencváros is csak ilyen garanciák mellett támogatta a vb-rendezést. A korábban már a Puskás Aréna kapcsán belengetett, de ott meg nem valósult panoráma futópálya ötletét is beígérték, és amikor a stadionbejáráson Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt faggattuk, akkor így nyilatkozott a tervekről:

„A világon egyedülálló lesz a panoráma futópálya, amivel szeretnénk elsősorban a helyieket, de a Budapest több pontjáról a sportot szerető honfitársainak idecsalogatni, hogy itt sportoljanak. Ami a környező sportéletet illeti, többféle koncepció van arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét tartalommal szeretnénk megtölteni.

A fő üzenet az, hogy minél több magyar embert ide becsalogassunk, a Duna mellett, fantasztikus levegőben és miliőben rábírjuk őket arra, hogy sportoljanak, legyenek szabad levegőn

– mondta tavaly nyáron Schmidt.

Farkas Norbert / 24.hu

Nos, azóta bő egy év eltelt, de a stadion és környéke, és talán a legnagyobb szívfájdalom, de a Duna-part is el volt kordonozva, oda nem lehetett bemenni. A panoráma futópálya pedig továbbra is csak álomnak tűnt.

Mostanáig.

Merthogy az Európai Sporthét alkalmával megnyitották a létesítményt, a nyitóeseményen, a Led’s Runon – amin egyébként magyar olimpikonok, így például Milák Kristóf és Gulyás Michelle indították el kürtszóval a versenyzőket – pedig az indulók megbizonyosodhattak róla, hogy a panoráma futópálya tényleg létezik.

Aki esetleg lemaradt volna a futóversenyről, annak még van lehetősége kipróbálni az atlétikai stadiont (és a futópályát), méghozzá szeptember 28-án, az Európai Sporthét csúcseseményének tartott #BeActive Night-on (bővebbet és az eseményre történő regisztráció menetét ITT lehet megtudni), ami egy ingyenes családi sportfesztivál este hattól éjfélig. A különböző atlétikai számokhoz profi oktatók és sztársportolók, köztük a paralimpiai bajnok Ekler Luca és a világbajnoki negyedik Krizsán Xénia adnak útmutatást.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik