Tudomány

Nagy eső és komoly lehűlés jön

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu
Az érkező front nyomában többórás esők várhatók, a hőmérséklet az október végén szokásos szintre süllyed.

Csodálatos vénasszonyok nyara köszöntött ránk a történelmi méretű esőzés után, az elmúlt egy hétben nem lehetett panasz az időjárásra: a zavartalan napsütés mellett nem volt sem túl meleg, sem túl hideg. A jelentős változás viszont már úton van, egészen pontosan szerdán „született meg” az a markáns ciklon Északnyugat-Európa felett, amelynek hidegfrontja esőt és komolyabb lehűlést hoz.

Csütörtökön és pénteken egy-egy elszórtan jelentkező záportól, zivatartól eltekintve az ország nagy részén marad még a napos, kellemesen meleg idő, a front péntek este érkezik, északnyugat felől

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A „kellemesen meleg”, esetünkben, 20–25 fok feletti csúcsértékeket jelent, pénteken a keleti országrészben 30 fokra is melegedhet a levegő. Az érkező front aztán a hét utolsó munkanapján elsősorban az északnyugati területeken és az Északi-középhegységben okoz záporokat, zivatarokat, majd szombaton szép lassan átvonul az országon.

Szombaton nagy területeken számíthatunk többórás esőre, hazánk nagy részén húsz fok alatt marad a hőmérséklet, míg a Tiszántúlon akár még 26–28 fokot is mérhetünk. A ciklon ismét afrikai eredetű levegőt kever fölénk, ezért az esővel szaharai por is érkezik. Vasárnapra a front nagyjából átvonul rajtunk, csapadék a legkeletibb tájakon valószínű, máshol száraz, de hűvös és szeles időre készülhetünk.

Még tovább hűl a levegő, vasárnap és hétfőn országszerte 14–18 fok között alakulnak a maximumok, ez az október második felében szokványos érték.

Ezt követően viszont melegedés indul, a jövő hét második felében sok napsütéssel, 20 fok körüli hőmérsékletekkel kicsit erőtlenebbül ugyan, de visszatér a vénasszonyok nyara.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik