Élő Belföld

Újrainduló BKK-járatok, gyors apadás a Duna felső szakaszán

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A szombati nap eseményeiről itt olvashatnak.

Uniós pénzt kaphat Magyarország az árvíz után

Magyarország számára is elérhető az uniós árvízi helyreállítási támogatás – tudta meg az ATV az Európai Bizottság Magyarországi képviseletétől. Korábban Orbán Viktor az ATV kérdésére mondta, nem javasolja, hogy Magyarország valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzon. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke korábban 10 milliárd euró segélyről ígért az Unió Szolidaritási Alapból, hogy támogassa a kelet-európai országokat az árvízi védekezésben és újjáépítésben.

Az Európai Bizottság Magyarországi képviselete az ATV-nek azt mondta: a támogatásra szánt összeget a Bizottság tudomására hozott káresemények első hozzávetőleges kárbecslései alapján számították ki. Hozzátették: magától értetődik, hogy a támogatás minden érintett ország, így Magyarország számára is elérhető.

Menekülnek a vadak, lezárják az utakat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt – közölte honlapján a rendőrség.

A tájékoztatás szerint az érintett útszakaszt vasárnap 17 óra és hétfő 7 óra között teljes szélességében lezárják. A közlekedők a forgalom nagyságától függően mindkét irányból kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak át – tették hozzá. A lezárásig óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.

(MTI)

BKK-tájékoztatás az újrainduló járatokról

A hétvégi tetőzés után elkezdett csökkenni a Duna vízszintje Budapesten, ennek köszönhetően jövő héten várhatóan több vonalon is helyreállhat a közlekedés. Az M2-es metró hétfőn üzemkezdettől már megáll a Batthyány téren, de fontos figyelembe venni, hogy ezen a napon a H5-ös HÉV még nem éri majd el a Batthyány teret, azaz a HÉV-re továbbra is a Margit híd, budai hídfőnél lehet majd felszállni.

Várhatóan szeptember 24-én, kedden a 19-es villamos újra a teljes vonalán, azaz a Bécsi út / Vörösvári út és Kelenföld vasútállomás között jár majd. Ugyanettől az időponttól a 41-es villamos is az eredeti útvonalán, a Bécsi út / Vörösvári úttól a Batthyány téren át a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig fog közlekedni. Várhatóan szeptember 25-én, szerdától a H5-ös HÉV újra a Batthyány térig jár majd.

Szajki Bálint / 24.hu

OVF-szóvivő: a déli szakaszokon még áradás van, a felső szakaszokon már elkezdődött az apadás

A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte: az árhullám Dunaföldvár térségében jár és az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést. Mindenütt elkészültek a védekezési munkákkal, felépítették az ideiglenes védműveket – tette hozzá.

Elmondta, jó hír a védekezőknek, hogy a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az apadás mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd. Kitért arra is, hogy még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek.

Mint mondta, egyre többfelé találnak buzgárokat, jelennek meg szivárgások, csurgások, amelyeket azonnal kezelni kell -–hangsúlyozta a szóvivő. Példaként említette, hogy szombaton a szakembereknek egy hódjárta üreg miatt kialakult szivárgást kellett kezelniük.

Siklós Gabriella kérdésre elmondta azt is, hogy a lenti szakaszokon a vízügyi igazgatóságok szakemberei, illetve átvezényelt kollégák is dolgoznak, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése pedig abban az esetben érkezik a helyszínre, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A szóvivő erre példaként említette Pilismarótot, ahol 16 órás megfeszített munkával érték el, hogy ne szakadjon át a gát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: szervezetten, nyugodtan zajlik a védekezés

Amíg bárkit bárhol fenyeget az árvíz, a Magyar Honvédség készen áll a segítségre, szervezetten, nyugodtan zajlik a munka – mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára vasárnap reggel feltöltött videóban.

A magyar emberek számíthatnak a segítségünkre! – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter az operatív törzs ülésére tartva elmondta: az ülésen kiértékelik a szombaton elvégzett munkát és kiadják a vasárnapra vonatkozó feladatokat.

Ezután irány Kisoroszi, ahol a körbezárt települést a Magyar Honvédség H145-ös helikoptere segíti

– mondta. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát! – zárta a felvételt Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Rétvári Bence: Dömösön határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál

Dömösnél a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence elmondta: a kutak figyelése folyamatos, és Dömösnél eltérést tapasztaltak a határértéktől. A víz forralást követően fogyasztható, de csecsemőknek és kisgyerekeknek palackozott víz fogyasztását ajánlják. Az államtitkár ismét felhívta a figyelmet, hogy a töltések állapota napról napra változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre. Hét vármegyében 52 településen folyik árvízi védekezés, 36 út teljesen, kettő részlegesen le van zárva – tudatta.

Karácsony: Fel kell készülnünk a helyreállításra

Szakszerű és alázatos munkával, kollégáim rendkívüli erőfeszítésével a legnehezebb időszakon is túljutottunk. Az árhullám tetőzése előbb érkezett. Ma már elmondhatjuk, hogy a közelmúltban végrehajtott árvízi beruházások beteljesítették feladatukat, az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult.

– közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint írta, köszönet illeti a fővárosi cégek több száz munkatársát, akik a budapesti védekezésben részt vettek, és az árhullám elvonulása után a helyreállítási munkálatokban is dolgozni fognak. Budapest védelmének megerősítésén folyamatosan dolgoztunk az elmúlt évek során, és ezek a beruházások most jól vizsgáztak. Az árvízvédelem erősítése a hamarosan kezdődő új önkormányzati ciklusban is kiemelt feladat lesz.

Hozzátette, a munka természetesen még nem fejeződött be, csak most egy kicsit fellélegezhetünk.

Napokon belül új feladatunk lesz: fel kell készülnünk a helyreállításra. Azt kértem a kollégáktól, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb vissza tudjuk adni a budapestieknek a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót. A teljes helyreállításhoz az szükséges, hogy mihamarabb készüljünk fel az árvíz által érintett területek gyors rendbetételére

– írta.

Kiemelte, továbbra is első a budapestiek biztonsága, de már azon dolgoznak, hogy:

  • az M2-es metró állomását a hét első felében meg tudjuk nyitni,
  • a H5-ös HÉV a jövő hét második felében elindulhasson,
  • a villamosok szintén a hét második felében járhassanak a teljes vonalon.

Hozzátete:

Legalább két dolgot meg kell tanulnunk ebből az árvízből is. A klímaváltozás valósága rárúgta az ajtót a városra. Pár hete még a hőhullámoktól szenvedtünk, most az árvízek ellen védekezünk. Ez a jelenség nyilvánvalóvá teszi, hogy csak a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség erősítése révén lesz mindenki számára élhető otthon városunkból. A sikeres árvízi védekezés pedig újra bebizonyította azt, hogy Budapest üzemeltetése és működtetése, az abban való részvétel alázatot, felelősségvállalást, hozzáértést és együttműködést igényel.

Olvasói sztorik