Belföld

Adócsalókat leplez le egy informátor – ha jól megfizetik

Egy ismeretlen informátor 2,5 millió euróért német adócsalókat leplezne le. Az ajánlat hatalmas vitát váltott ki a német fővárosban.

A szóban forgó személy 2,5 millió eurót kér a pénzügyminisztériumtól, illetve német adóhatóságoktól azért a DVD-ért, amely 1500 olyan személy – törvénytelenül megszerzett – adatait tartalmazza, akik svájci bankszámláikon az adózás megkerülésével milliókat helyeztek el.

Az informátor lopott adatokkal kereskedik, az állítólagos adócsalók leleplezésével viszont becslések szerint legkevesebb 100 millió euró folyhatna be az államkasszába. A politikusok és az adatvédők máris összecsaptak a felettébb kínos ügy miatt, amely ráadásul diplomáciai viszályt is okozhat Németország és Svájc között.

A hatóságok megerősítették, hogy az informátor – akinek személyazonossága nem ismert – a wuppertali adóhatóságokat kereste meg. Az adatok hitelességének alátámasztására öt személy adatait ellenszolgáltatás nélkül kiadta, és az ő esetükben a gyanú beigazolódott, azaz mindegyikük mintegy 1 millió eurós adócsalást követett el. Mindennek alapján az illetékesek úgy vélekedtek, ha a különös ügylet létrejönne, az állam legkevesebb 100 millió euróval lehetne gazdagabb.

A német pénzügyminisztérium érdemben egyelőre nem foglalt állást, de az üggyel állítólag Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter személyesen foglalkozik. Bár az adóügyek általánosságban tartományi hatáskörben vannak, fontosabb esetekben azonban az állam közbeléphet. Értesülések szerint a miniszter jelenleg mérlegeli a kialakult jogi helyzetet.

A politikusok, illetve szakértők véleménye megoszlott a szóban forgó informátor ajánlatának esetleges elfogadásáról vagy elutasításáról, az adatvédők viszont a leghatározottabban elítélték azt. Az ellenzéki pártok a DVD megvásárlását sürgetik, a kormány adatvédelmi biztosa pedig a nyilvánvalóan lopott adatok megvételének elutasítására szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik