Kultúra

Beperelte a Netflixet egy indiai filmes, aki szerint a Squid Game az ő filmjét másolta

JuHan Noh / Netflix
JuHan Noh / Netflix

A Netflixet beperelte egy indiai filmkészítő, aki azzal vádolta a streamingcéget, hogy lemásolták a Luck (Szerencse) című filmjét a Squid Game című sikersorozat elkészítéséhez, a Netflix azonban tagadja, hogy így tett volna. Soham Shah szeptember 13-án nyújtott be keresetet New Yorkban, azt állítva, hogy a Squid Game az ő 2009-ben bemutatott, hindi nyelvű filmjét másolja.

A Squid Game, amely 2021-ben jelent meg a Netflixen és amelyet Hwang Dong-hyuk alkotott, egy dél-koreai, disztópikus sorozat, amely egy csapat pénzszűkében lévő versenyzőt követ, akik életre-halálra küzdenek egy nagyobb pénzösszegért. Gyorsan a platform eddigi legnézettebb sorozatává vált. Shah Luck című filmje egy „szerencsével” felruházott emberek csoportját követi, akiket egy bűnbanda vezetője toboroz, hogy részt vegyenek egy „kihívássorozatban, amelynek célja, hogy teszteljék a szerencsefaktorukat, miközben a szerencsejátékosok világszerte fogadnak rájuk” – olvasható az IMDB hivatalos szinopszisában.

„A Squid Game fő cselekménye, szereplői, témái, hangulata, helyszíne és eseménysora feltűnően hasonlít a Luckéhoz, és minden valószínűségnek ellentmond, hogy ezek a hasonlóságok véletlenek lennének” – fogalmaz Shah a keresetben. Eszerint Shah azt állítja, hogy a történetet „2006-ban vagy 2006 körül” írta, Hwang pedig 2009-ben írta a Squid Game-et, ugyanabban az évben, amikor a Luck a mozikba került. Shah a perben Hwangot is megnevezte.

Shah állítása szerint a Netflixnek hozzáférése lehetett a Luckhoz, mivel 2009 júliusában világszerte bemutatták a filmet, így az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben is, valamint a „jelentős reklám és marketing” miatt. Azt állította továbbá, hogy a műsor több mint 900 millió dollárral növelte a Netflix piaci értékét, írja az Independent.

A Netflix közleményben reagált, mondván: „Ez az állítás alaptalan. A Squid Game-et Hwang Dong-hyuk alkotta és írta, és szándékunkban áll határozottan megvédeni ebben az ügyben”. A Squid Game második évadának premierje még idén december 26-án lesz, a harmadik és egyben utolsó évad pedig a tervek szerint 2025-ben jelenik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik