Élő Belföld

Lezárták a Hajógyári-szigetet, hamarosan elzárja a víz Kisoroszit

Krizsán Csaba / MTVA
Krizsán Csaba / MTVA

Kedden folytatódott a felkészülés az árhullámra, Budapesten és a Lajtán már harmadfokú a készültség. A védekezés tegnapi eseményeiről itt olvashat.

500 ezer homokzsák védi a Margitszigetet

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. közölte, hogy befejező szakaszához ért a fővárosi védekezés: 90 százalékban elkészülnek az ideiglenes gátak megépítésével, holnap már csak kisebb kiegészítő munkálatok végzésével számolnak. Az ideiglenes gátak 9 méteres vízállással is megbirkóznának, ám várhatóan ennél fél méterrel alacsonyabban fog tetőzni a Duna.

A Margitszigeten és a Királyok útján zajló munkálatok nagyobb, ideiglenes gátjai is majdnem kész vannak: a szigeten idáig közel 500 ezer homokzsák került beépítésre. A munkálatok egész éjszaka folytatódni fognak.

A pesti oldalon, a Dagály fürdőnél felhúzott, 500 méteres mobilgát elkészült, ahogy a IV. kerületi Komp utcába telepített, közel 20 méter hosszú mobilgát is.

Lezárták a Hajógyári szigetet, elhagyta az utolsó busz Kisoroszit

Karácsony Gergely főpolgármester a Római-partról jelentkezett be, és közölte, hogy mire hétvégén megérkezik a tetőzés Budapestre, minden fontos árvízi védekezéssel végeznek.

Elmondta azt is, hogy az óbudai Hajógyári-szigetet az előzetes terveknek megfelelően lezárták: a szigeten nem védekeznek, ugyanis ott egy ártéri galériaerdő van. A bekapcsoló hidakat lezárták, a szigeten levő ingatlanokat mentik. A Margitszigetre való bejárást a déli, Margit híd felőli oldalról lezárták, és valószínűleg hamarosan az északi, Árpád híd felőli oldalt is zárni kell, mondta Karácsony, aki azt javasolja, hogy most senki se látogasson a szigetre.

Az M1 híradója délután négy óra körül közölte, hogy Kisoroszit perceken belül elzárja a víz. A településen nagyjából ezren élnek, közülük sokan az árvíz idejére is itt maradtak. Ők egy hétig lesznek elzárva a külvilágtól, ugyanis az utolsó busz nemrég hagyta el a falut.

Evakuálták a Margitszigeti Kisállatkert lakóit

Az árvízveszély miatt biztonságba helyezték a Margitszigeti Kisállatkert 110 lakóját – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert, Facebook-oldalán. Mint írták: az előkészületeket már múlt héten megkezdték, ma pedig az evakuálás is megtörtént.

A legtöbb állatot viszonylag egyszerű volt behozni a városligeti helyszínre, de a dámszarvasokat a szállításhoz bódítani kellett

– jelezték a posztban.

BKK: az M2-es metró és több villamos közlekedését is érinti az árvíz

A következő napokban a Duna emelkedő vízszintje miatt újabb korlátozásokat kell bevezetni Budapest közösségi közlekedési hálózatán, áll a BKK közleményében.

  • Szeptember 18-án, szerdán 14 órától lezárják a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljárót. A lezárása idején a kerékpárral közlekedők a Vám utca és az Ybl Miklós tér között tudnak haladni. Észak felé a Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, dél felé pedig a Vám utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd utca útvonalon.
  • Szeptember 19-én, csütörtökön üzemkezdettől a 2-es villamos a jelenlegihez képest is rövidebb útvonalon jár, a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos tér M megállóig közlekedik. A Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér között nem jár a villamos, ezen a szakaszon pótlóbusz sem közlekedik. A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.
  • Várhatóan szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.
  • Ugyancsak szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében. Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. A szakemberek folyamatosan figyelik a vízállást, ezért, ha szükségessé válik, a villamosok menetrendjét akár már csütörtök délután is módosíthatják.

Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. Az árvíz miatti forgalmi változásokról a bkk.hu/arviz oldalon lehet tájékozódni.

A katasztrófaturistákat arra kérik, hogy ne akadályozzák a védekezést

A rendőrség azt kéri, hogy katasztrófaturisták ne akadályozzák az árvízi védekezést.

Arra kérünk mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik

– írják a police.hu-n közzétett felhívásban.

A töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomás miatt. Vigyázni kell rájuk, járművel és gyalogosan is tilos azokat megközelíteni. Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit.

Mint írják, a következő időszak válságos napokat hoz az erdei állatoknak is. A folyó elárasztja az élőhelyeket, ezért különösen fontos, hogy a szárazföldet kereső, menekülő vadak nyugalma és az emberek saját biztonsága érdekében is kerüljék a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák. Az állatok túlélését azzal segíthetik, ha minél kevésbé zavarják jelenlétükkel az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési tevékenységét.

A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy már víz van, vagy hamarosan lehet.

Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt lehetnek veszélyes tárgyak, például elmozdult csatornafedél. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és a szél könnyen kidöntheti azokat.

A szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak a védekezésben. „Kérjük, segítsék munkájukat azzal, hogy ne kelljen nézelődő embereket kerülgetniük! […]

Fotózkodás helyett inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést!

– írta az ORFK.

Dévénynél most, Budapesten a hét végén tetőzik a Duna

A vízügy szakemberei éjjel megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert. Az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását. A Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint, folyik az ideiglenes védművek kialakítása – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Azt írták, hogy a ciklon távoztával a Duna vízgyűjtőjén mindenütt megszűnt a csapadék, az elmúlt 24 órában már sehol nem hullott említésre méltó mennyiség. A legfrissebb előrejelzések alapján a következő egy hétben száraz idő várható.

A Dunán kialakult árhullám tetőzése jelenleg Dévény térségében tart. A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó.

Budapesten az alsó rakpartra tegnap 22 órakor lépett ki a víz, a tetőzés a fővárosban a hét végén várható, a III. fok szintjét meghaladó vízállással. A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrött a III. fokozat szintje felett lehet erre számítani. A Lajta pedig Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg csütörtökön, a nap első felében a valaha mért legmagasabb vízállást (LNV-t) megközelítő szinttel tetőzik.

A Lajta-szükségtározó-rendszer az osztrák–magyar határ és a város között helyezkedik el. Megnyitása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, hogy így irányított módon, biztonságosan és megfelelő időzítéssel vizet tudjanak kivezetni a kijelölt területekre. A vízügyi beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkentésében.

Jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt III. fokú az árvízvédelmi készültség. Munkatársaink 24 órában figyelik a helyzetet és a töltéseket, és ha bárhol szivárgást vagy más rendellenességet észlelnek, azonnal beavatkoznak.

Megfeszített munka folyik a Dunakanyar-menti önkormányzatok védekezési területein is, ahol várhatóan még két napig emelkedik a vízszint. Az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat – töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket –, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gátak máris hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket. Mindannyiunk érdekében arra kérjük a lakosságot, hogy ne legyenek „katasztrófaturisták”, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni, ne akadályozzák a védekezők munkáját – írta a vízügyi főigazgatóság.

Gyurcsány Ferenc tudja a megoldást

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint víztározók kellenének.

Ha aszály is van, és árvíz is van, akkor víztározókat kell építeni!

Gyurcsány Ferenc szentendréről jelentkezett be Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus egészen abszurdnak nevezte, hogy védekezünk a víz ellen, miközben kellene a víz a földekre. Azt mondta: egy megoldás van, meg kell fogni tározókban a vizet, amivel öntözni lehet, amikor kell. Hozzátette: utoljára víztározókat az ő kormánya idején építettek, Vásárhelyi terv volt a program neve. Közölte: a DK kezdeményezi, hogy a kormány döntsön átfogó, nagy víztározó építési programról.

A víz ügye nemzeti ügy, és nem csak akkor, amikor bajban vagyunk miatta, hanem akkor is, amikor meg kell óvni a vizet, hogy itt maradjon.

Arról is beszélt, hogy a hozzáértők szerint nagyjából 4–5 milliárd köbméternyi vizet kellene megfognunk. A víztározók építésére a nemzeti jövedelem valamivel több mint egy százalékát kellene fordítani, 800–1000 milliárd forintot, ám szakértők szerint 4–500 milliárd forintot lehetne megtakarítani ezzel, vagyis két év alatt visszajönne.

Magyar Péter: gyerekek a gáton, a honvédség a Bakonyban

A több tízezer önkéntes megfeszített munkája nélkül sehol nem állna a védekezés – közölte Magyar Péter, Facebook-bejegyzésében. A Tisza Párt elnöke szerint Magyarországon fordítva folyik a védekezés, mint ahogy kellene.

Egy normálisan működő kormányzatnál nem a hivatásos állomány egészítené ki a civilek munkáját, hanem fordítva – mondta. Kifogásolta, hogy a kormány 5 nap alatt odáig jutott el, hogy 1600 katonát tudott kivezényelni. – Már szó sem esik a 12 ezer önkéntes tartalékosról, akiket az adófizetők fizetnek, pont az ilyen válsághelyzetek esetére – jelentette ki a politikus. Magyar Péter szerint miközben gyerekek is töltik a homokzsákokat, aközben a honvédség épp hadgyakorlatot tart a Bakonyban.

Kapcsolódó
Magyar Péter: Magyarországon fordítva folyik a védekezés
A Tisza Párt elnöke szerint egy normálisan működő országban nem a hivatásos állomány egészítené ki a civilek munkáját, hanem fordítva.

Újabb utakat zártak le az árvíz miatt

Több helyszínen lépett életbe forgalomkorlátozás.

Az árvízhelyzet miatt a rendőrök lezárták a helembai-ipolydamásdi Károly Róbert hidat, így azon nem lehet haladni, jelenleg a Letkés–Ipolyszalkát összekötő hidat tudják használni a közlekedők, írja a police.hu. Szerda éjféltől a 11-es főutat – a 46-os kilométertől – egészen Komárom-Esztergom vármegye területéig lezárják.A kialakult helyzet miatt Kismaroson hét utcát (Dévér u., Sügér u., Keszeg u., Csuka u., Pisztráng u., Kecsege u., Viza u.) zártak le. Kerülni a környező mellékutcákon lehet. Kérik a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Csütörtökön lezárják a Batthyány téri metróállomást

Csütörtökön lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását az árvíz miatt, közölte V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester.

A BKK még nem adott pontos tájékoztatást arról, hogy a szerelvények mikortól nem állnak meg az állomáson, de arra már Karácsony Gergely főpolgármester is utalt szerda reggel, hogy megkezdték a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri állomásnál, és előfordulhat, hogy metrónak ezt az állomást ki kell hagynia.

A békásmegyeri, szentendrei HÉV már mától csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

Budapesti gyógyfürdőket veszélyeztet az árvíz

Az árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti.

A társaság azt közölte az MTI-vel, hogy a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. A hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes, emeleti szintekre. A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak, figyelik a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrzik a kutak, a medencék állapotát. A Fővárosi Csatornázási Művek által szállított, 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni. Kiemelten kezelik az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és idén felújított hullámgép megóvását. Azt írták, a Duna budai oldalán az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői Strandot is veszélyezteti.

A Gellért és a Rudas szakemberei a két fürdő alatti táróban közösen ügyelik a forrásokat, amelyek a közlekedési edény elve alapján a Duna vízszintjét követve ilyenkor szintén megemelkednek. Továbbá körültekintően üzemeltetik a medencéket, figyelve töltés-ürítéskor a csatornarendszer észszerű terhelését. A Rác fürdő forrásának szintje az idén júniusi árhullámhoz képest várhatóan magasabb lesz.

A Király fürdő a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ezt az árvízre tekintettel lezárták. Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével. A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező, nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. A fürdő medencéit is folyamatosan figyelik a Duna magas vízszintje miatt. Minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

Orbán Viktor bokáig vízben járva ellenőrizte a védekezési munkálatokat

Nagymaroson, majd Kismaroson ellenőrizte szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi munkálatokat, Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A miniszterelnöknek a vízügyesek és a katasztrófavédők azt jelentették, hogy Nagymarosnál rövid szakaszokon, bekötések lezárásánál van szükség homokzsákos zárásra. A védművek kiépítése folyamatos, az árvízvédelmi fal kiépítettsége 100 százalékos, jelenleg a mobilgát minőség-ellenőrzése és szivattyúk telepítése zajlik. A szivattyúk a lezárt belterületi csatornákból vezetik a vizet a Dunába. Kismaroson is folyamatosan zajlik a munka, eddig közel 100 ezer homokzsákot használtak fel, a védművek kiépítettsége 70 százalékos. A vízügyeseken kívül 600 katona, tűzoltó és önkéntes segíti itt a védekezést – hangzott el a miniszterelnöknek tett jelentésben.

Karácsony: várhatóan teljesen víz alá kerül ma az alsó rakpart

Éjszaka elérte a Duna vízszintje az alsó rakpart mélyebben fekvő területeit, várhatóan az autóút ma teljes egészében víz alá kerül – közölte Facebook-posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a Margitszigeten két napja folyamatosan épül homokzsákokból az ideiglenes védmű, a sziget nagy részére már csak a védekezésben részt vevők léphetnek be. Mint írta, természetes emberi kíváncsiság, hogy az áradó folyót ilyenkor sokan meg szeretnék nézni. A vízszint gyors emelkedése és a Duna sodrása ugyanakkor most különösen veszélyessé teszi, ha valaki túl közel merészkedik a folyóhoz. Nem is beszélve arról, hogy az egyébként stabilnak tűnő fák a felázó talajban akár váratlanul is kidőlhetnek. Kiemelte:

Arra kérek mindenkit, aki nem vesz részt a védekezésben, csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.

OMSZ: készenlétben a mentőhelikopterek

Felkészültek az árhullámra.

Az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot, a veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészültek az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetleges áthelyezésére, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán azt írta, a mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy az ország bármely részén segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. Az OMSZ főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában, a mentősök helyi szinten folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is azért, hogy minden bajba jutott gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

Nyirati Klára: Fosztogatóktól félnek Baján

Több család sem fog tudni az otthonában maradni, őket kedden tájékoztatták. Mindenkit el tudnak helyezni, aki ezt kéri – erről beszélt az ATV-nek Baja polgármestere, Nyirati Klára (képünkön).

„Kikapcsoltatják a gázt és áramot, ezért a családok körülbelül egy hete pakolnak és készülődnek.”

Ők attól félnek, hogy amíg nincsenek otthon, addig megjelennek a fosztogatók, ez 2013-ban már megtörtént.

A polgármester a vízi rendészetet kéri meg a folyamatos járőrözésre, illetve a közterület-felügyeletet.

Rengeteg az önkéntes, és vállalati oldalról is több felajánlás történt, amiért nagyon hálásak.

Mohos Márton / 24.hu

Szlovákiában országszerte esett az eső az elmúlt 24 órában

A Duna vízszintje várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt – írta az Új Szó, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatása alapján. A Morva teljes szakaszán tetőzik.

Az elmúlt 24 órában országszerte esett.

Kapcsolódó
Szlovákiában már 983 centi a Duna vízszintje, az elmúlt 24 órában országszerte esett
A vízszint várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt.

Hajléktalanokat és kutyáikat mentették a Hajógyári szigetről

Kilenc hajléktalan embert és öt kutyát hoztak ki a Hajógyári szigetről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai, mielőtt az áradó Duna miatt a szigetet szerdán lezárják a hatóságok. A területen hosszabb ideje tartózkodó emberek közül többen is kutyát tartanak, ők jellemzően nem fogadják el a szociális munkások által ajánlott intézményi elhelyezést, mivel a legtöbb szállóra a kutyájukat nem vihetik magukkal.

A kutyát nem tartó hajléktalan embereket már kedden délkelőtt sikerült a Máltai Szeretetszolgálat krisztinavárosi és óbudai intézményeiben elhelyezni, a kutyatartók elhelyezése pedig később oldódott meg, az állatokat a Noé Alapítvány fogadta be térítésmentesen az árvíz levonulásáig. Az állatok gazdái ezt követően elhagyták a szigetet, a területen élő hajléktalan emberek közül egy idősebb férfi maradt a helyszínen a társai által rábízott kutyákkal, hogy megvárja az értük küldött járműveket. Az esti órákban végül a Máltai Szeretetszolgálat és az állatvédő szervezet munkatársai valamennyiüket elvitték a szigetről.

Útlezárások az árvíz miatt

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként – közölte az Utinform.

További két megyében több utat is lezártak. Komárom-Esztergom vármegyében a 11-es főút több szakaszát, nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es km közelében, a Mária Valéria híd közelében. Dunaalmáson és Neszmélynél a hajóállomáshoz, komphoz vezető utat, csakúgy mint a szobi és pilismaróti, a szigetmonostor, a dunabogdányi, a leányfalui komphoz vezető utak is zárva vannak már. A Váci komp szeptember 19-én csütörtök estig még jár.

Pest vármegyében leginkább a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatóak. Az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat, egy 500 m-es szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható.

Megjelent Orbán Viktor árvízi rendelete

Kedd este már hatályba is lépett.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szeptember 24-ig a folyókon levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából Magyarország egész területére összehangolt védekezést rendelt el.

Kapcsolódó
Árvíz: megjelent Orbán Viktor rendelete a védekezésről
Kedd este, 22 órakor már hatályba is lépett.

Karácsony: Budapest felkészült az árhullám tetőzésére

„Szakembereink holnapra elkészülnek a földgáttal a Rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védjük a Margitszigetet, biztosítjuk az ívóvízellátást mindenkinek, stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a városban, a közlekedésben számos, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést” – közölte szerda reggel a főpolgármester. Karácsony Gergely hozzátette:

Ma reggel a BKV megkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia.

A főpolgármester tájékoztatása szerint mától lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

Karácsony Gergely jelezte, szerdán részt vesz az operatív törzs ülésén, ahol arról számol majd be a kormány képviselőinek, hogy Budapest megtette és ezután is teszi a dolgát higgadtan, szakszerűen.

Olvasói sztorik