Gazdaság

Bajban a patinás magyar gyár, nem utalják a fizetéseket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Múlt szerdán visszahívták cégvezetői tisztségéből a nagyatádi cérnagyár 13 éve hivatalban lévő ügyvezetőjét. Az üzemet fenntartó cég hatalmas veszteséggel zárta az előző évet, de a jelek szerint a nemzetközi csoportnak nem csak Magyarországon vannak problémái – írta a G7. A nagyatádi üzem mindenesetre a túlélésért küzd. Ha nem sikerül megmenteni a gyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet – vetítették előre.

A cikkből kiderül többek között, hogy

  • múlt héten voltak még olyan alkalmazottak, akiknek július 26. óta nem utalt fizetést az üzemet működtető MEZ Crafts Hungary Kft.,
  • mások nem kapták meg a szeptember 10-én esedékes augusztusi bérüket,
  • a munkatársak jelentős részét kényszerpihenőre küldték augusztus közepén,
  • az alkalmazottak nehezményezték, hogy nem kapnak információt.

A cikkben szerepel az is, hogy az alkalmazottaknak zömében minimálbért fizethettek.

A több mint 100 éve Nagyatádon működő cérnagyár most is fontos munkáltató a térségben. Pár évvel ezelőtt voltak ugyan gondjaik (veszteségesek voltak), de a legutóbbi tulajdonosváltás után látszólag fejlődésnek indultak, a 2020-as évek elejére a társaság eredménye nyereségbe fordult. A két Covid-évben összesen 1,5 milliárd forintot is meghaladó profitot értek el, de még 2022-ben is nyereségesek voltak. De a portál szerint a számok mögé nézve már ekkor sem lehetett minden rendben – gondok voltak a likviditással. 2023-ban pedig a vállalat üzleti évét egymilliárd forintot is meghaladó veszteséggel zárta, ami végleg megroppantotta fizetőképességét. Tavaly év végén már a közüzemi számlák kifizetése is nehézségekbe ütközött, de ekkor a fizetések még nem késtek.

Úgy tűnik, a cégcsoporton belül nem csak a MEZ Crafts Hungary Kft. küzd hasonló problémákkal, illetve hogy a magyar leányvállalat likviditási nehézségeihez egy másik testvérvállalat is hozzájárult. A beszámoló szerint ugyanis a magyar cég még 2021-ben több százmillió forintos kölcsönt nyújtott a németországi MEZ GmbH-nak, elvileg egy évre, de azóta sem kapták vissza. Sőt, az éves jelentés szerint 2023 végén a MEZ Crafts Hungary Kft. közel 2 milliárd forintot várt a cégcsoport különböző vállalataitól – ennek durván háromnegyedét a MEZ GmbH-tól. A magyar társaságnak is voltak ugyan tartozásai a csoport felé, de ennél jóval kisebb összegben – jegyzi meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik