Belföld

A teraszokon is betiltaná a dohányzást az Európai Bizottság

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat, sőt az elektromos dohánytermékeket az Európai Bizottság új javaslata – írta meg az Euronews egy állítólagos, kiszivárgott tervezetre hivatkozva. A tervezet szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a dohányzási tilalmak kiterjesztését. A javaslatot, amely kiterjesztené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást, már kedden elfogadhatja a testület – írták.

A tiltás célja végeredményben a passzív dohányzásnak való kitettség csökkentése nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön. A tervezet legújabb változata, amely a nyilvános közösségi tereket nemcsak a cigarettafüsttől, hanem mindenféle aeroszoltól is meg kívánja tisztítani, tükrözi az új dohánytermékek, például a vape-ek által jelentett egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos, növekvő aggodalmakat.

A tervezet az elfogadásáig még változhat, és a Bizottság iránymutatásai jogilag egyébként sem kötelező érvényűek.

A javaslat egyik legfontosabb eleme az, hogy a dohányzási tilalmat kiterjesztenék a szabadban lévő közösségi terekre is. Hasonló intézkedések jelenleg is érvényben vannak egyes tagállamokban, a Bizottság célja azonban egy átfogó szabályozás bevezetése, mert értékelésük szerint egyelőre kevés országban van érvényben a szükséges szintű tiltás.

Az új iránymutatás szerint a vendéglátóhelyek, például éttermek, kávézók és bárok szabadtéri vagy félig szabadtéri területeinek is dohányfüstmentes övezetekké kell válniuk. A szöveg szerint a tömegközlekedési csomópontokon – például a buszmegállókban és a repülőtereken –, valamint a munkahelyekhez, kórházakhoz és idősotthonokhoz kapcsolódó kültéri területeken is tilos lenne a dohányzás. A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve

  • a nyilvános játszótereket
  • és a vidámparkokat,
  • az uszodákat,
  • állatkerteket,
  • valamit az oktatási intézményeket.

Magyarországon ezek közül sok helyen már most is tilos a dohányzás, a buszmegállóktól kezdve a játszótereken át az oktatásig. A vendéglátóhelyek teraszain viszont most gond nélkül lehet dohányozni, ha azt a tulajdonos nem tiltja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik