Tech

Bajban van a Titanicot gyártó cég

Ballygally View Images / Getty Images
Ballygally View Images / Getty Images

Fizetésképtelenséget jelentett a 163 éves Harland & Wolff brit hajóépítő cég, amelynek legismertebb eredménye a Titanic megépítése volt, írja a CNN.

A cég régóta veszteséges, ám az azonnali felszámolás helyett az Egyesült Királyságban rendelkezésükre áll az úgynevezett adminisztrációs eljárás, melynek értelmében szerkezetátalakítást végezhetnek, hogy a későbbiekben ki tudják fizetni az adósságaikat. A leépítések azonban már meg is kezdődtek a nem alaptevékenységnek számító területeken.

A belfasti hajógyárat, ahol a Titanic is épült, a másik három gyárával együtt egyelőre megtartja a cég, amely jelenleg három hadihajó építésén dolgozik a brit kormány megbízásából.

A cég közleménye szerint vizsgálják a további spórolási lehetőségeket, miközben továbbra is új finanszírozási utakat keresnek. Nem ez az első alkalom, hogy a Harland & Wolff csődközeli helyzetben van. 2019-ben a brit kormány megbízottat nevezett ki a szerkezeti átalakítás levezénylésére, azonban pár hónappal később a brit InfraStrata vállalat beleegyezett a cég megvásárlásába.

A Harland & Wolff, amely 1912-ben fejezte be a Titanic építését, tavaly két évtized után először szállított le kész hajót történelmi, belfasti telephelyéről. A cég az elmúlt években nagyrészt a hajók javítására és azok zöldebb energiára való átállítására törekedett.

Kapcsolódó
Szép lassan darabjaira hullik a Titanic
Több mint 2 millió fotót készítettek a Titanic roncsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik