Tech

Mutatjuk az iOS 18 legnagyobb újdonságait

Apple
Apple

Szeptember 16-án élesedett az iOS 18 frissítés az Apple-kütyük tulajdonosainál, aminek kapcsán külön cikkben foglalkoztunk azzal, milyen újítások hiányoznak az új operációs rendszerből. A hvg azonban összeszedte azokat a funkciókat is, amelyek mindenkinél megtalálhatók.

Biztonsági újítások

A frissítést követően az egyik első szembetűnő változás, hogy egy új ikon jelenik meg a kezdőképernyőn: Jelszavak néven. Ezt a felületet eddig a Beállításokon belüli jelszókezelő menüpontnál kellett keresni, most azonban külön applikációt kapott, no meg néhány hasznos funkciót is. Az appot használva nemcsak a webhelyeken és appokban használt jelszavakat, de az ellenőrzőkódokat, jelkulcsokat, valamint a mentett wifi-hálózatok jelszavait is láthatja és kezelheti a programban.

A mentett jelszavak az automatikus kitöltéssel pár mozdulattal bemásolhatók, az app pedig regisztrációkor is segíthet egy erős jelszó kitalálásában. Ezt természetesen el is menti nekünk, így nem kell fejben tartania egy kis- és nagybetűkből, számokból és speciális karakterekből álló sort.

Az alkalmazás figyelmeztet a kiszivárgott, gyenge, esetleg újrahasznált jelszavakra is.

Újítás emellett az is, hogy zárolni lehet külön egy-egy alkalmazást is: ilyenkor csak Face ID / Touch ID használata vagy a jelkód beírása után enged be a rendszer. Ezt úgy tudjuk beállítani, ha hosszan lenyomva tartjuk az ikont, majd rányomunk a Touch ID/Face ID kérése pontra. Emellett el is tudunk rejteni alkalmazásokat, így azok a listában sem tűnnek fel.

Ráncfelvarrás

Az iOS 18 több látványos újítást is hoz a rendszer megjelenését illetően. A legnagyobb felhajtás nyilván az appok elhelyezkedésének, valamint színének testreszabását övezi. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy lenyomva tartjuk a képernyőt, majd a jobb felső sarokban megjelenő + ikonra koppintunk. Itt elénk tárul több lehetőség is: melyek közül a Testreszabás opciónál tudjuk beállítani a Sötét módot, az ikonok színezését, valamint méretét is. Utóbbi esetében azonban érdemes számolni azzal, hogy az app neve így el fog tűnni.

Újdonság az is, hogy az iPhone-ok és iPadek történetében először el lehet távolítani egy ikont a főképernyőről úgy, hogy a helye üresen maradhat. Egy másik jelentős változás a Vezérlőközpontot érinti: az Apple teljesen újratervezte ezt a felületet, így már nem csak arról tud dönteni, mely elemek legyenek láthatók benne, hanem teljesen személyre is szabhatja.

A Vezérlőközont szerkesztésébe a bal felső sarokban lévő + jel megérintésével kezdhet bele, és a korábbinál sokkal több opció is áll rendelkezésre. Szerkesztés közben az ezt támogató vezérlőket a jobb alsó sarokban lévő fogantyúval nagyíthatja vagy zsugoríthatja is, így akár egy ikont is széthúzhat widget méretűre vagy fordítva. Ráadásul felfelé suhintva több oldalt is létrehozhatunk a vezérlőköpontban. Végezetül pedig a zárolási képernyő jobb- és bal alsó sarkában lévő ikonokat is megváltoztathatjuk az eddigi fix kamera és zseblámpa opcióról.

Apró frissítések sora

Az Apple teljesen megújította a Fotók alkalmazást is: a fotók rácsnézetének felfelé suhintása után jelennek meg az egyes albumok, gyűjtemények, emlékek, valamint a legutóbb törölt és a rejtett mappa is. Ezek mellett több kisebb-nagyobb változás is van az iOS 18-ban: a Beállításokban kicsit átrendezték a menüpontokat, így a fontosabb opciók feljebb kerültek. Megszűnt az Apple ID, a rendszer legfontosabb fiókja ezentúl simán csak Apple-fiók (Account), érdemi változás ezen felül viszont nem történt.

Az Üzenetekben animált effektekkel is el lehet látni a betűket vagy a szavakat. Fontos újítás az is, hogy végre időzíteni lehet az egyes üzeneteket, valamint hogy elméletben megjelent az iOS 18-cal az RCS-támogatás is.

A Safari böngészőben megjelent a zavaró elemek kiszűrése opció, ami a hírek szerint képes eltakarítani a zavaró hirdetéseket az oldalról. Végül pedig ott van a Játék-mód, amely egy cím elindításakor minimálisra csökkenti a háttértevékenységet, hogy minden erőforrást a játékra tudjon fókuszálni a rendszer.

Kapcsolódó
Foghíjas iOS 18 érkezik Európába, mutatjuk, mi hiányzik
A szeptember 16-ai frissítésben még nem lesz benne az Apple Intelligence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik