Nagyvilág

A Trumpot védő titkosszolgálat emberei adták le a lövéseket, miután észrevettek egy fegyverest a volt elnök golfpályája közelében

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint, amit az MTI szemlézett.

Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később.

A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszám-leolvasóval találták meg.

A férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott.

A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK-47-es fajtájú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél.

Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak.

A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy

a volt elnököt érintő fenyegetettségi szint magas.

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást.

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelmet.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkísérletek merényletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik