Belföld

Időjárás: kiadták a riasztást, keddre a figyelmeztetést

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala
Katonák a gáton
Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala
Katonák a gáton
Egyelőre marad az esős idő.

Hétfőn is nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legtöbb csapadék a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon délelőtt még többfelé erős, Sopron környékén és a Bakonyban viharos széllökések várhatók, csak fokozatosan mérséklődik az északnyugati szél. Másutt helyenként élénkül meg a délkeletire, keletire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.

A HungaroMet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az erős szél veszélye miatt. Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát is. A riasztások által érintett járások egy folyamatosan folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon.

Előzőleg hétfőre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél és az eső miatt is. 

Azt írták: hétfőn is nagyobb területen hullhat jelentős mennyiségű eső (> 10 mm). Elsősorban a Dunántúl középső és déli részein, a Duna-Tisza közén 20 mm feletti csapadék valószínű. Intenzív záporokból az említett részeken lokálisan 20 mm-t jelentősen meghaladó csapadékra is van esély. Intenzív záporok környezetében egy-egy helyen villámtevékenység kialakulásának valószínűsége alacsony (a nap első felében Dunától keletre, majd délután, este a Dunántúlon. Sopron környékén időként megközelíthetik, elérhetik a legerősebb széllökések a 70 km/-t.

 

Kedden zivatarokra figyelmeztetnek. Az időjárással ellentétben a honvédség segíti a árvízvédelmet. Több vármegye megkeresésére elrendeltem katonák kivezénylését árvízvédelmi munkálatokra –írta a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebook-oldalán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: több egység már úton van a gátakhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik