Élő Nagyvilág

Elérte Izraelt egy Jemenből kilőtt rakéta

Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül
Saeed Qaq / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül

A Hamász és Izrael háborújáról a szombati beszámolónkat itt olvashatja el.

Elérte Izraelt egy Jemenből kilőtt rakéta

Fokozott készültséget rendeltek el Izraelben, miután egy több mint 1000 mérföldről, Jemenből kilőtt ballisztikus rakéta elérte az ország közepét – írja a SkyNews.

A lap szerint emberek rohantak a menedékhelyekre, miközben megszólaltak a légiriadót jelző szirénák az ország középső régióiban – helyi idő szerint vasárnap reggel fél hét körül, ugyanakkor hangos robbanások hallatszottak.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a robbanások zaja a rakétaelfogóktól származott, miközben megpróbálták hatástalanítani az ellenéges rakétát. Izraeli tisztviselők a portálnak elmondták: a levegőben megsemmisített rakéta részei egy lakatlan területen zuhantak le Kfar Danielben, nagyjából 7 kilométerre a Ben Gurion repülőtértől. Személyi sérülés nem történt.

A rakétatámadásért a Jemen nagy részét irányító húszik vállalták a felelősséget, közleményükben figyelmeztettek, hogy Izraelnek „további csapásokra és konkrét műveletekre kell számítania.”

Szakértők szerint a vasárnapi incidens volt az első eset, amikor egy Jemenből kilőtt föld-föld rakéta elérte Izrael területét.

Lelőtt egy ENSZ-alkalmazottat egy izraeli mesterlövész Ciszjordániában

Egy izraeli mesterlövész megölt egy ENSZ-alkalmazottat a saját otthona tetején Ciszjordánia északi részén – idézi a Guardian az ENSZ közleményét.

Sufyan Jaber Abed Jawwad az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének egészségügyi dolgozója volt, és tíz év óta ő az első Unrwa-alkalmazott, akit Ciszjordániában gyilkoltak meg.

„A gázai háború beárnyékolta a ciszjordániai konfliktusokat, amelyekben hetekig tartó izraeli katonai műveletek zajlanak, és az erőszak, amely veszélybe sodorja a közösségeket, példátlan mértékűre rúgott” – olvasható az ENSZ közleményében.

A polgári infrastruktúra – beleértve a víz- és az elektromos hálózatot – megsemmisült, a közösségek számára pedig bizonytalanná vált az alapvető készletekhez való hozzáférés

– írják a Jawwad halálával kapcsolatban kiadott közleményben. „Az Unrwa kénytelen volt felfüggeszteni a menekülteknek nyújtott szolgáltatásokat, mert a kockázatok jelenleg elfogadhatatlanok a rászorulóknak és a munkatársainknak is” – áll a közleményben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik