Élő Nagyvilág

Szorosabbra fűzi a kapcsolatát Észak-Korea és Oroszország

AFP
AFP

Fogolycserét hajtott végre Oroszország és Ukrajna

Oroszország és Ukrajna hadifoglyokat cserélt, mindkét fél 103 embert engedett szabadon – közölte szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot idézve.

A szombaton átadott orosz katonákat az oroszországi Kurszk térségében ejtették fogságba az ukránok. Az ukrán erők a múlt hónapban foglaltak el ott területet az első nagyobb oroszországi betörésük során.

Orosz dróntámadás érte Kijevet

Heves orosz dróntámadás érte Kijevet és más ukrán városokat szombatra virradóan, ami arra késztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy újabb felhívást intézzen a légvédelem és a nagy hatótávolságú rakéták képességének növelésére.

Az ukrán légvédelem 76 iráni gyártású Sahíd csapásmérő drónból 72-t lelőtt az ország középső, déli és keleti részén fekvő 12 régió felett – közölte a légierő. Azonnali beszámolók nem érkeztek áldozatokról, de a hatóságok az ország több részén épületekben keletkezett károkról tettek bejelentést. A kijevi városi hatóságok közölték, hogy szombaton kora reggel dróndarabok hullottak egy önkormányzati épületre a városközponttól északra fekvő Obolon kerületben, de a helyszínen nem keletkezett tűz. A Kijevet körülvevő régió kormányzója szerint a törmelékek több magánházat és egy kereskedelmi ingatlant is megrongáltak, valamint betörték egy magas lakóépület ablakait. A déli Odessza régióban a törmelék több kereskedelmi épületet és magánházat is megrongált, és több tűzesetet is okozott. Ukrajna számos régiójában három-öt órán át szólt a légiriadó az éjszaka folyamán

Szorosabbra fűzi a kapcsolatát Észak-Korea és Oroszország

A biztonsági kérdésekben folytatott stratégiai együttműködés fokozásáról állapodott meg Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Phenjanban folytatott tárgyalásukon – közölte a hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA szombaton.

Kim Dzsungun a közlés szerint úgy fogalmazott, hogy a két ország közti stratégiai partnerség keretében Észak-Korea folytatja az együttműködés kiterjesztését Oroszországgal . Phenjan és Moszkva a nyár elején tartott csúcstalálkozón átfogó stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, és bejelentették, hogy jelentősen fokozzák katonai együttműködésüket. Sojgu már tavaly nyáron – még védelmi miniszterként tett látogatásán – jelezte, hogy a két ország szorosabbra fűzi kapcsolatait.

Olvasói sztorik